Manşetler

Facebook skandallara ve öfkeye rağmen büyümeye devam ediyor

facebook abd

Facebook için 2018’in iyi geçtiğini söylemek pek mümkün değil. Sosyal medya devi, art arda patlayan skandallar ve güvenlik sorunlarıyla ciddi sıkıntılar yaşamıştı. Buna rağmen, sıkıntılar şirketin mali tablolarını pek de etkilememiş gibi görünüyor. Facebook’un 2018’in son çeyreğine ait finans raporu, hem gelir beklentisinin aşıldığını hem de kullanıcı sayısının arttığını gösteriyor.

2018’in aralık ayı itibarıyla her gün 1.52 milyardan fazla kişi Facebook’u kullanıyor. Bu da yıllık bazda yüzde 9 oranında bir artış sağlandığı anlamına geliyor. Aylık aktif kullanıcı sayısı da, yine yüzde 9’luk bir artışla, 2.32 milyar kişiye yükseldi. Söz konusu sayılar, 2018’in üçüncü çeyreğine kıyasla yüzde 1.8’lik bir artış sağlandığını gösteriyor. Sosyal ağ, geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde ABD ve Avrupa’da az da olsa kullanıcı kaybı yaşamıştı. 2018’in son çeyreği Facebook’un tarihindeki en iyi dönem olmasa da, yeniden yükseliş trendinin başladığı dönem olması açısından önem taşıyor.

Facebook’un başı 2018’de büyük gizlilik ve güvenlik problemleriyle gündeme gelmişti. Bu problemler arasında öne çıkan ise Cambrdige Analytica skandalı olmuştu. 50 milyon Facebook kullanıcısının verilerinin ve giriş bilgilerinin izinsiz olarak toplanması ve kullanılmasının ortaya çıkması büyük bir infial yaratmıştı. Şirket, Myanmar’da da nefret söyleminin yayılmasına yardımcı olmakla suçlanmıştı.

Facebook 2018’in son çeyreğinde hem ABD’de hem de Avrupa’da kullanıcı sayısını artırmayı başardı. Şirket, 2.7 milyar kişinin de her ay Facebook, Instagram, WhatsApp veya Facebook Messenger’dan en az birini kullandığını açıkladı. 2 milyar kişi ise bu dört servisten en az birini her gün kullanıyor. Ancak bu dönemde Facebook’taki sahte ve çifte hesapların sayısının artmış olması da dikkat çekiyor. Sahte hesapların sayısı 116 milyona çıkarken, çifte hesapların sayısı da 255 milyona ulaştı.

İşin maddi tarafı ise Facebook açısından oldukça parlak görünüyor. 16.91 milyar dolarlık çeyrek geliriyle analistlerin beklentilerini aşan şirketin hisse başı kazancı da 2.38 dolar oldu. Beklentilerin üstündeki rakamların ardından şirketin hisseleri yüzde 6 oranında değer kazandı. Kısacası kamuoyu algısı ne olursa olsun, Facebook’un işleri tıkırında görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER