Teknoloji

Facebook siber suç gruplarıyla mücadelede sorun yaşıyor

facebook canli yayin piyasa değeri
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Facebook siber suç örgütleriyle uğraşma konusunda ciddi sıkıntılar yaşamaya devam ediyor gibi görünüyor. Cisco‘nun siber güvenlik araştırmaları birimi Talos tarafından hazırlanan yeni bir rapor, sosyal ağın hâlâ dolandırıcılar ve kimlik hırsızları tarafından insanları tuzağa düşürmek amacıyla yoğun biçimde kullanıldığını gösteriyor.

Talos’un raporuna göre, Facebook’ta kanunsuz işlerde kullanılan çok sayıda grup bulunuyor. Sosyal ağın söz konusu gruplara karşı daha proaktif bir tavır takınması gerektiğini belirten şirket, bugüne kadarki çalışmaların tamamen kullanıcılardan gelen şikayetler doğrultusunda yapıldığına dikkat çekti.

Talos’un raporunda, toplam 385 bin üyesi olan 74 Facebook grubu mercek altına alınıyor. Söz konusu gruplara “spam” veya “tarama” gibi terimlerle ulaşıldığı belirtiliyor. Bu gruplardan birine katılınca diğerlerinin otomatik olarak önerildiği ifade edilirken, bunun da dolandırıcıların yeni kurbanlar bulmasını kolaylaştırdığına dikkat çekiliyor.

Facebook’un siber suçla probleminin mazisi oldukça uzun. Güvenlik araştırmacısı Brian Krebs, geçtiğimiz yıl hazırladığı raporda 300 bin üyesi bulunan 120 özel grubun illegal hizmetlerde ve dolandırıcılıkta kullanıldığını ifade etmişti. Bu grupların büyük kısmı, Facebook tarafından raporun yayınlanmasından kısa bir süre kaldırıldı. Bir diğer araştırmacı Justin Shafer ise Motherboard sitesine söz konusu grupların sayısının çok fazla olduğunu belirtmiş ve yeni örnekler sıralamıştı.

Sosyal ağ tarafından The Verge sitesine gönderilen açıklamada, Talos’un raporunda adı geçen 74 grubun da kapatıldığı belirtilmişti. Facebook’un açıklamasında, bu grupların istenmeyen içerik ve mali dolandırıcılıkla ilgili kurallarını ihlâl ettiğinin altı çizildi. Bu grupların büyük kısmının da 2018’de açıldığı belirtildi.

Facebook 2 milyardan fazla kullanıcısı bulunuyor. Bu da sosyal ağın suçlular için neden kullanışlı bir alan olduğunu açıklıyor. Burada Facebook’un sorunu ne kadar hızlı çözebildiği veya grupları açılmadan önce engelleyip engelleyemediği büyük önem taşıyor. Şirket bu konuda Talos’la birlikte çalışıyor.

İLGİLİ HABERLER