Teknoloji

Facebook sanal gerçeklik için internet sağlayıcılarına yardım edecek

Mark Zuckerberg için Facebook'un geleceği sanal gerçeklikte
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

facebook sanal gerceklik

Facebook, Telecom Infra Project (TIP) adını taşıyan yeni bir organizasyonun duyurusunu yaptı. Söz konusu organizasyon, internet servis sağlayıcılarını ve teknoloji şirketlerini bir araya getirecek. Bu birliktelikle yüksek çözünürlüklü video ve sanal gerçeklik içeriklerinin iletiminde yaşanan mühendislik temelli problemlerin çözümü için çalışılacak.

Organizasyonun 30 kurucu üyesi içinde Facebook’un yanı sıra T-Mobile, Nokia, Intel, Deutsche Telekom ve SK Telecom gibi şirketler bulunuyor. 2011’de veri merkezi ürünlerinin tasarımını paylaşmak amacıyla başlatılan Open Compute Project’ten ilham alan TIP, Facebook’un kırsal ve gelişmekte olan bölgelere internet erişimi götürmeyi amaçlayan Internet.org projesiyle de bağlantılı konumda.

Facebook’un küresel mühendislik ve altyapı sorumlusu Jay Parikh, her geçen gün daha fazla insanın ve cihazın çevrim içi olduğunu ve video ya da sanal gerçeklik gibi veri bakımından yoğun içerikleri paylaşmanın kolaylaştığını dile getirdi. Parkih, geleneksel telekom altyapısının doğan ihtiyacı karşılama konusunda insanların beklediği kadar hızlı hareket etmediğine de dikkat çekti.

TIP’te bir araya gelen teknoloji şirketleri ve donanım üreticileri, kablosuz verici ve fiber optik ekipman gibi ürünlerin tasarım ve gelişim sürecinde fikir alışverişi içinde olacak. Böylelikle telekomünikasyon şirketlerinin pratikte etkin biçimde kullanacağı araçların geliştirilmesi ve yoğun veri barındıran içeriklerin ulaştırılmasının hızlanması amaçlanıyor. Grup, 5G ağlarının gelişiminde vitesin yükseltilmesi için de çalışmalar gerçekleştirecek.

Facebook sanal gerçeklik çalışmaları konusundaki iddiasını 2014’te Oculus için 2 milyar dolar ödeyerek göstermişti. TIP’e de öncülük eden sosyal paylaşım sitesi, sanal gerçeklik konusunda hedeflerini yükseğe koyduğunu bir kez daha kanıtlamış oldu.

İLGİLİ HABERLER