Teknoloji

Facebook sahte hesap ve sayfalarla mücadeleyi İran’da sürdürüyor

facebook canli yayin piyasa değeri

Facebook; “eşgüdümlü sahte hareket” içinde olduğunu tespit ettiği İran merkezli 51 hesap, 36 sayfa, yedi grup ve üç Instagram hesabını kapattı. Şirketten yapılan açıklamaya göre; söz konusu durumun sorumluları kendilerini ABD ve Avrupa’da yaşıyormuş gibi göstererek, haber organizasyonlarını ve gazetecileri taklit ettiği öne sürülüyor. Bu hesapların ünlü kişilerle iletişim kurmaya çalıştığı da iddia ediliyor.

Facebook’un kapattığı 36 sayfanın toplam 21 bin takipçisi bulunuyordu. Grupların üye sayısının 2 bin olduğu, 2600 kişinin ise söz konusu üç Instagram hesabından en az birini takip ettiği belirtildi. Facebook’u konuyla ilgili olarak Amerikan siber güvenlik şirketi FirmEye’ın uyardığı ifade edilirken, Facebook da kendi iç incelemesini başlattığını açıkladı.

Facebook’un sahte hesap ve sayfaları kapatması alışılmamış bir durum değil. Ancak İran’ın ilk defa böyle bir hareketin merkezi olması dikkat çekiyor. Facebook, nisan ayında Hindistan’da yapılan seçimler öncesinde merkezi bu ülkede olan 1000’den fazla hesabı askıya almıştı. Mart ayında ise Rusya, İran, Kosova ve Makedonya’da yayın yapan 2632 hesap ve sayfa kapatılmıştı.

Facebook “daha iyi teknoloji” için yatırımlarına yoğun şekilde devam ediyor. Bu doğrultuda gerekli denetimleri yapması için daha fazla kişiyi işe alan şirket, kolluk kuvvetleri ve güvenlik uzmanlarıyla da yakın bir çalışma yürütüyor. Ancak Facebook’un nihai hedefine ulaşmasının çok kolay olmadığını belirtmek gerekiyor. Sosyal ağın yeni yaklaşımının zararlı grupların takibini zorlaştırdığı da iddialar arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER