Teknoloji

Facebook Rooms ile Zoom’a bir rakip daha çıktı

facebook rooms

Yeni tip koronavirüsün yayılmasını sınırlandırmakta sosyal mesafe kuralına uymak büyük önem taşıyor. Bu durum insanların zorunlu hâller dışında evde kalmasına, işlerin ve eğitimin evden görülmesini beraberinde getirdi. Sonuç olarak da görüntülü görüşme uygulamalarına olan talep arttı. Zoom gibi uygulamalar bu durumu büyük bir fırsata dönüştürürken bazı şirketler de geride kalmamak için tam da bu zamanda yeni girişimlerde bulunuyor. Facebook da o şirketlerden bir tanesi.

Facebook, popüler sohbet servisi Messenger’ın içinde Zoom benzeri bir özellik geliştirdi. Facebook da salgının yayılımını artırdığı ilk günlerde video görüşme aktivitelerinin arttığını ve bu talebin de kolay kolay ortadan kalkmayacağını gördü ve çalışmalarını bu yönde yoğunlaştırdı.

Facebook’un Zoom’a alternatif olarak geliştirdiği sohbet alternatifinin adı Messenger Rooms. Messenger’ın Windows ve Mac uygulamaları içinde bulunuyor. Adından da anlaşılacağı üzere, bu yeni özellik sayesinde arkadaşlarla görüşmek için odalar oluşturabileceksiniz. Bir oda oluşturduktan sonra, bu odaya en fazla 50 kişi ekleyebiliyorsunuz. Üstelik bu kişilerin Facebook hesabına sahip olmaları gibi bir zorunluluk da bulunmuyor. Bir Facebook hesabına sahip olanlar ise Messenger’a kullanıcı girişi yapabilirler. Aksi takdirde odaya girmek için sizinle paylaşılan bağlantıyı giriyorsunuz ve internet tarayıcısı üzerinden sohbete katılıyorsunuz.

facebook rooms

Rooms uygulaması video akışını etkinleştirmeye veya devre dışı bırakmaya izin verecek. Aynı zamanda PC veya mobil cihazınızın ekranını da paylaşabilirsiniz. Facebook çok yakında Rooms özelliğini Instagram Direct, WhatsApp gibi diğer anlık mesajlaşma servislerine de eklemeyi planlıyor.

Facebook, ayrı bir duyuruyla da Messenger Rooms’a eklediği gizlilik ve güvenlik özelliklerini detaylandırdı. Aynı zamanda Rooms aktivitelerine dair topladığı bilgiler hakkında da açıklama yaptı:

Odaları Facebook hesabınız üzerinden kullanmanıza veya misafir olarak katılmanıza bakmaksızın, sesli veya görüntülü aramalarınızı izlemez veya dinlemeyiz.

Facebook veya Messenger aracılığıyla bir odaya katıldığınızda, Facebook’ta arkadaş olmadığınız katılımcılar, odada söylediklerinizi veya paylaştıklarınızı görebilir ve duyabilir, ancak profilinize daha fazla erişemezler veya Facebook’un diğer bölümlerindeki bilgileri göremezler. Yalnızca adınız ve herkese açık Facebook profil bilgileri, herkese açık olarak yayınladığınız öğeler veya her ikisine katıldığınız bir gruptaki içerik gibi başka türlü görebilecekleri bilgilere erişebilirler.

Facebook’un diğer bölümlerinde olduğu gibi, uygulamalarımızdan birine katılmış olmanıza veya bir hesaba giriş yapmanıza bakılmaksızın Odalar’dan veri toplarız. Bu verilerin temel amacı, hizmeti sağlamak ve ürün deneyimini iyileştirmektir. Yine de diğer Messenger özelliklerinde olduğu gibi, Odalar’daki ses ve videolar reklamları bilgilendirmek için kullanılmaz. Ayrıca, Odalarda reklam göstermiyoruz.

Ne var ki, Messenger Rooms uçtan uca şifreleme sunmuyor. Bunun yerine cihazınız ile Facebook sunucuları arasındaki veri trafiği şifreleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER