Manşetler

Facebook Project Spartan ile web tarayıcı tabanlı uygulamalara odaklanacak

Facebook’un iOS cihazlarına özel bir yazılım oluşturarak Apple’ın mobil uygulama dağıtımındaki sıkı kontroloünü gevşetmeyi amaçlıyor. Ancak Apple uygulamalarını App Store üzerinden dağıtmak yerine “Project Spartan” adı verilen tarayıcı tabanlı uygulama ve servisler hâlinde sunmayı hedefliyor. Tech Crunch’ın ulaştığı kaynaklara göre Project Spartan, Zynga veya Huffington Post gibi büyük isimlerin HTML5 tabanlı uygulamalarını tarayıcı üzerinden sunacak.

Facebook’un geliştireceği çerçeve, uygulama geliştiricilerine Krediler gibi servisleri kullanarak uygulama satışı veya uygulama içi satın alma desteği sunmalarını sağlayacak. HTML5 bu çerçevenin ortasında yer alırken, Project Spartan’ın Facebook’un Flash’tan uzaklaşıp iOS dostu standarda yaklaşımının zirvesini oluşturacağı da söyleniyor.

Project Spartan nasıl çalışacak? Bu proje içinde yer alan uygulama mağazası bileşeni Facebook’un mobil site versiyonundan ulaşılabilecek bir web sayfası niteliğinde olacak. Her ne kadar Apple’ın Facebook’un esas hedefi olduğu söylense de, Spartan’ın işlevleri Android tarayıcısında, aslında HTML5 destekli tüm tarayıcılarda çalışacak. App Store’un etrafından dolaşan Facebook ödemeler, hangi uygulamaların ve servislerin sunulacağı üzerinde daha fazla kontrol elde etmiş olacak.

Facebook’un şu anda 80 kadar yazılımcıyla çalıştığı ve önümüzdeki birkaç hafta içinde bu projenin yavaş yavaş faaliyete geçirileceği söyleniyor. Facebook ise bu konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınıyor.

İlgili – TechCrunch

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER