Teknoloji

Facebook paylaşılan bağlantıları zararlı yazılım ve uygunsuz site tehlikesine karşı tarayacak

Facebook, kendi platformu üzerinden paylaşılan tüm üçüncü parti bağlantıları bundan böyle güvenlik taramasından geçireceğini duyurdu. Websense işbirliğiyle gerçekleştirilecek bu işlem sayesinde kullanıcıların tıkladığı bağlantı içinde zararlı yazılım veya virüs bulunmadığı gerçek zamanlı şekilde tespit edilecek.

Websense’in ThreatSeeker Cloud adı verilen sistemine bağlı çalışacak bu tarama sistemi kapsamında eğer hedef sitenin güvenli olmadığı tespit edilirse kullanıcı bir uyarı sayfasıyla karşılacak ve burada kendisine birtakım seçenekler sunulacak; kullanıcı ya tüm sorumluluğu üzerine alıp devam edecek, ya bir önceki sayfaya geri döneecek ya da konuyla ilgili daha fazla ilgi alabileceği bölüme yönlendirilecek.

Websense’in elinde güvenli olmayan sitelerin yer aldığı bir kara liste bulunuyor. Güvenlik taramaları bu liste baz alınarak gerçekleştirilecek ve paylaşılan bağlantıların güvenli olup olmadığı buna göre belirlenecek. Şirket bunun kusursuz bir yol olduğunu ve kendilerine sadece virüslere ve zararlı yazılımlara karşı değil, örneğin ırkçılık propagandası yapan uygunsuz sitelere karşı da koruma sağlayacağı düşünülüyor.

Facebook’un yöntemi bu yolla Google’ın engelleme sisteminden ayrılıyor. Google’ın sisteminde önceden onaylanmış bir liste baz alınarak kullanıcılar potansiyel tehlike taşıyan sayfalara karşı uyarılıyordu. Facebook ise zaten Web of Trust (Güven Ağı) olarak adlandırılan yığın tabanlı bir link kontrol sistemi kullanıyordu, Websense’in sunduğu çözümle birlikte operasyon daha da kuvvetlenmiş oldu.

İlgili – Websense

İLGİLİ HABERLER