Teknoloji

Facebook Parse’ı nesnelerin interneti çalışmalarının omurgası yapıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

facebook-parse-260315

Facebook F8 geliştirici konferansında Parse için yeni bir yazılım geliştirme araç takımı çıkardığını açıkladı. Facebook’un 2013’te satın aldığı Parse uygulama geliştiricileri için bulut bilişim omurgası sağlıyor. Hedef ise Parse üzerinde inşa edilen uygulamalar için akıllı kilit veya lamba gibi bağlı cihazlarla bilgi paylaşımını daha kolay hâle getirmek.

Facebook, Parse aracılığıyla sosyal ağa veri akışının daha kolay hâle geleceğini, böylelikle haber kaynağı veya Messenger üzerinden garaj kapısının ne zaman açılacağını veya internete bağlı saksının suyunun ne zaman bittiğini haber vermek mümkün olacak.

Parse’ı kullanarak nesnelerin interneti üzerine çalışmalar yapan çeşitli şirketler bulunuyor. Parse’ın da blog yazısında belirttiğine göre, Chamberlain adlı şirket Parse’ın REST API adlı yazılım programlama arayüzü aracılığıyla akıllı garaj kapı açıcıları üretiyor. Milestone Pod adlı giyilebilir koşu takipçisinin üreticisi Milestone Sports ve duman algılayıcıları için akıllı piller üreten Roost da Parse’ın gücünden yararlanıyor.

Parse’ı omurga şeklinde konumlandırmak, Apple’ın HomeKit veya Google’ın Android @Home ile nesnelerin interneti alanında yapmak istediklerine benzer bir hamle olarak nitelendirilebilir. Hayatımızdaki internete bağlı cihazların sayısı arttığında, bu teknoloji devleri de söz konusu cihazların sağladığı verileri kendi ekosistemlerine yönlendirmeyi ve günlük hayatta kullandığımız yazılım servisleriyle entegre etmeyi istiyor.

İLGİLİ HABERLER