Manşetler

Facebook Paper iPhone Uygulama İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

”Kişiselleştirilmiş içerik” konsepti her geçen gün biraz daha önem kazanıyor. Özellikle mobil cihazların günlük hayattaki yerinin genişlemesiyle birlikte kullanıcıların kendi ilgi alanlarına göre içerik düzenleyebilmesi kolaylaşıyor. Özellikle haber uygulamalarının gözdesi olan bu konseptin en somut örneği olarak akıllara Flipboard gelirken, dünyanın en popüler sosyal ağı Facebook da yeni iPhone uygulaması Paper ile bu pazara adımını atıyor.

facebook-paper-5

Mobil uygulamalar konusunda iddialı olduğunun ipucunu daha önce veren Facebook, Paper uygulamasıyla birlikte kişiselleştirilmiş içerik konseptinin üzerine sosyalliği daha somut bir biçimde ekliyor. Paper’da kullanıcılar hem kendi seçtikleri kategorilere ait haberleri hem de Facebook’taki Haber Kaynaklarında olup biteni görüyor.

facebook-paper-3

Uygulama başlatıldığı zaman kullanıcılara Paper’ın amacının ne olduğuna dair görsel ve sesli kısa bir bilgilendirme yapılıyor. Daha sonra uygulama içinde belli noktalarda da kullanıcılara ekran üzerinde beliren yazılarla yardım ediliyor. Bu kısa bilgilendirme seansının ardından kullanıcılara haberdar olmak istedikleri kategoriler soruluyor. Facebook tarafından oluşturulan kategori listesinde spordan doğaya kadar pek çok konu bulunuyor. Kategori isimlerinin Facebook tarafından değişik bir biçimde sunulmuş olması da ayrıca dikkat çekiyor.

facebook-paper-1

Kategori seçim işleminin tamamlanmasının ardından kullanıcılar Paper’ın ana sayfasına yönlendiriliyor. Söz konusu ana sayfayı Haber Kaynağı’nın görselliği ağır basan bir versiyonu olarak tanımlamak pek yanlış olmayacaktır. Ekranın üst yarısında ön plana çıkan hikayeler sürekli olarak dolaşırken, alt kısımda hikayeleri yeniden eskiye doğru görmek mümkün oluyor. Kullanıclar ekranın alt kısımda küçük sürükleme hareketleriyle hikayeler arasında dolaşabiliyor. Ekranın üst kısmında yapılan sürükleme hareketleri ise kategoriler arasında geçiş yapmayı sağlıyor.

facebook-paper-4

Ekrandaki hikayelerden birini seçen kullanıcılar tekrar ana sayfaya dönmek istedikleri zaman yukarıdan aşağıya doğru bir sürükleme hareketiyle bu isteklerini gerçekleştirebiliyor. Eğer bu hikaye Facebook üzerinden yapılan bir paylaşım ise kullanıcılar Paper üzerinden bu hikayeyi beğenebiliyor, bu hikaye hakkında yorum yapabiliyor veya bu hikayeyi kendi profili üzerinden paylaşabiliyor. Söz konusu paylaşım işlemini gerçekleştirmek ise son derece kolay. Ekranın altında beliren ekstra seçenekler ikonuna dokunulduğu zaman ortaya çıkan ”Yeniden Paylaş” seçeneği sayesinde kullanıcılar sevdikleri içerikleri hızlı bir şekilde Facebook profillerinde paylaşabiliyor. Bu paylaşım işlemi için seçilen ikon ve işlemin fonksiyonu ise akıllara hemen Twitter’ın retweet özelliğini getiriyor. Paper kullanıcılara içerikleri farklı yollarla paylaşma imkanını da sunuyor.

facebook-paper-2

Kullanıcılar kendilerine gelen arkadaşlık isteklerini, mesajları ve bildirimleri de Paper üzerinden görebiliyor. Ana ekranda yukarıdan aşağıya doğru sürükleme hareketi yapıldığı zaman ise kullanıcılar uygulamanın kontrol paneline erişiyor. Bu panel üzerinden kullanıcıların kendi profillerine gitmesi, seçtikleri haber kategorilerini düzenlemesi, uygulamanın ayarlarını görmesi ve kendi hikayelerini oluşturması mümkün oluyor. Kullanıcılar Paper aracılığıyla durum veya fotoğraf paylaşabiliyor ve yer bildirimi yapabiliyor. Özellikle yazılı paylaşım yapacaklar için beyaz bir kağıdı andıran paylaşım ekranı tasarımının son derece kullanışlı olduğunu belirtmek gerekiyor. Kontrol panelinin sağ üst kısmında yer alan liste ikonu ise kullanıcıların beğendikleri Facebook sayfalarını ve üyesi oldukları grupları görmelerini sağlıyor.

facebook-paper-6

Facebook Paper pek çok kişi tarafından Flipboard’a rakip bir uygulama olarak lanse edilse de, en azından şu an için uygulamanın Flipboard’un sunduğu deneyimi ve keyfi vermesi mümkün gözükmüyor. İlerleyen dönemlerde desteklenen cihaz, platform ve sunulan kaynak sayısının artmasıyla birlikte bu durumun değişebileceğini belirtmek gerekiyor. Mevcut haliyle Paper, daha farklı bir Facebook deneyimi yaşamak isteyen iPhone sahiplerini tatmin edecek bir performans gösteriyor. Dolayısıyla Paper’ı Facebook 2.0 şeklinde tanımlamak da yanlış olmayacaktır. iPhone için yayınlanan uygulamanın şu anda sadece iTunes App Store’un ABD mağazasında yer aldığının altını çizmek gerekiyor.

İlgili >> iTunes App Store

İLGİLİ HABERLER