Teknoloji

Facebook otomatik etiketleme özelliğini videolara taşıyor

facebook otomatik etiketleme videoFacebook’un çizdiği gelecek vizyonunda mobil video önemli bir yer tutuyor. Dolayısıyla şirketin videolarda kullanıcıları ve arkadaşlarını otomatik olarak etiketlemek için çalışmalar yapması kulağa pek şaşırtıcı gelmiyor. Facebook’un otomatik öğrenme direktörü Joaquin Quiñonero Candelae, şirketin F8 geliştirici konferansında videolarda otomatik etiketleme özelliğine ilişkin detaylar verdi.

Candelae, algoritmaların hangi insanın karede olduğunu algılayacağını ve böylelikle kullanıcının karede gözüktüğü anın Facebook’ta sonsuza dek dizinleneceğini belirtti. Böylelikle kullanıcıların zaman içinde geri gitmeleri ve videolarda arkadaşlarının gözüktüğü karelere kısa yoldan ulaşmaları mümkün olacak. Bu özellik sayesinde kullanıcılar arkadaşlarının videolarında gözüktükleri sahneleri de rahatlıkla görebilecek. Görünen o ki, Facebook otomatik etiketleme konusunda yapay zeka tabanlı görüntü tanıma sistemi Deep Face’tekine benzer teknikler kullanıyor.

Facebook’un tamamını yeniden formatlamanın temel amacı, platformu hem kaydedilmiş hem de canlı videolar için daha uygun hâle getirmek. Geçtiğimiz yılın sonlarından bu yana özellikle canlı video alanında hakimiyet kurmak için agresif bir çaba sergileyen Facebook, bu alanda Periscope gibi yeni platform ve Snapchat gibi mesajlaşma uygulamalarıyla rekabet etmeye çalışıyor. Şirket, gezegende yaşayan herkesin Facebook uygulaması üzerinden canlı yayın yapabilmesini amaçlıyor ve bunun için telefon dışındaki araçlardan canlı yayın özelliğini kullanmayı da mümkün kılıyor.

Bu videolarda kimlerin olduğunu anlamanın Facebook’a amacına ulaşma konusunda ayrı bir güç sağlayacağını tahmin etmek pek zor değil. Otomatik etiketleme özelliğinin videolara taşınmasının sosyal paylaşım sitesine uzun vadede ticari olarak nasıl bir fayda sağlayacağı ise henüz bilinmiyor.

İLGİLİ HABERLER