Teknoloji

Facebook Onavo VPN uygulamasının fişini tamamen çekti

facebook onavo vpn
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Facebook Onavo VPN uygulamasının Android versiyonunu Google Play Store‘dan kaldırdı. Şirket, uygulamanın iOS sürümünü geçtiğimiz yıl ağustos ayında App Store’dan çekmişti. Böylelikle Onavo’nun macerası tamamen sona ermiş oldu.

Özü itibarıyla bir VPN uygulaması olan Onavo, diğer uygulamaların aşırı miktarda veri tüketmesini engellemeyi ve kullanıcıların kişisel bilgilerini güvenli bir ağda saklamayı vadetmişti. Ancak Onavo’nun bu verileri pazar araştırması için kullandığının ortaya çıkması, işleri değiştirmişti.

Onavo, Facebook’a insanların uygulamalarda geçirdiği süreyi ve uygulama başına harcadıkları mobil ve Wi-Fi bağlantısı veri miktarını görme iznini vermişti. Kullanıcının bulunduğu ülke ve sahip olduğu telefonun modeli gibi bilgiler de Onavo sayesinde Facebook’a aktarılmıştı. Onavo sayesinde ulaştığı veriler, Facebook’u WhatsApp’ı satın almaya teşvik eden faktörlerden biri olmuştu.

Kısacası, Onavo’nun yokluğu pazar araştırması bakımından Facebook için ciddi bir eksik anlamına geliyor. Facebook tarafından konuyla ilgili olarak TechCrunch sitesine gönderilen açıklama ise şirketin önümüzdeki dönemde pazar araştırması için nasıl bir yol izleyeceği hakkında ipucu veriyor: “Pazar araştırması şirketlere insanlar için daha iyi ürünler hazırlamalarında yardımcı olur. Biz de odak noktamızı ödül tabanlı pazar araştırmalarını öne alacak şekilde değiştiriyoruz. Bu da Onavo programının sona erdiği anlamına geliyor.”

Facebook Onavo VPN uygulaması için hazırlanan kodu Facebook Research ismli bir uygulamada kullandığının anlaşılmasının ardından büyük tepki görmüştü. Uygulama kullanıcıları verilerinin hediye kartı karşılığında toplanacağı ve işleneceği konusunda bilgilendirse de, kullanıcıları kurumsal bir sertifika yüklemeye teşvik etmesi sorun yaratmıştı. Facebook’un bu hamlesiyle Apple’ın talimatlarına aykırı davrandığının anlaşılmasının ardından Apple, sosyal ağın kurumsal uygulama sertifikasını iptal etmişti.

İLGİLİ HABERLER