Teknoloji

Facebook’a milyarlarca dolarlık vergi davası

facebook abd

Facebook, “ABD’nin Gelir İdaresi Başkanlığı” olarak tanımlanabilecek Internal Revenue Service (IRS) tarafından dava edildi. Facebook’un 9 milyar dolar vergi borcunun bulunduğunu belirten IRS, bu borcun ödenmesini istiyor.

Davanın temelinde Facebook’un İrlanda’daki bir alt birimiyle yaptığı anlaşma bulunuyor. Şirket söz konusu alt birimi paranın uluslararası dağıtımı için kullanmıştı. IRS, Facebook’un bu bağlı şirkete sattığı patentlerinin fiyatını düşük gösterdiğini ve böylelikle milyarlarca dolar vergi kaçırdığını savunuyor.

Reuters’in haberine göre, dava kapsamında Facebook’un bazı üst düzey yöneticileri de dava kapsamında ifade verecek. Bu isimler arasında şirketin teknoloji şefi Mike Schroepfer ile AR ve VR’dan sorumlu şefi Andrew Bosworth de bulunuyor. Şirket, davanın üç ya da dört hafta içinde tamamlanmasını bekliyor.

Pek çok teknoloji şirketi, İrlanda’nın düşük kurumlar vergisi oranlarından dolayı paralarını bu ülkede tutmayı tercih ediyor. Bunun için bu ülkede bağlı kuruluşlar oluşturan şirketler, patent ve teknolojileri için bu kuruluşlara lisans veriyor ve karşılığında telif ücreti alıyor. Kısacası para şirketlerin sağ cebinden sol cebine gidiyor.

IRS, Facebook’un 2010 ve 2016 yılları arasında bu lisanslar için olması gerekenden çok daha az para aldığı ve böylelikle ABD’de normalden daha düşük miktarlarda vergi ödediğini savunuyor.

Facebook geçmiş uygulamalarının arkasında

Facebook’tan konuyla ilgili olarak kurumsal iletişimden sorumlu başkan yardımcısı Bertie Thomson’un imzasıyla The Verge sitesine gönderilen açıklamada ise şirketin geçmişteki uygulamaları savunuldu. Thomson; söz konusu anlaşmanın yapıldığı dönemde şirketin mobil reklam gelirinin olmadığını, uluslararası operasyonunun yeni yeni geliştiğini ve dijital pazarlama ürünlerinin etkisinin henüz görülmediğini belirtti.

Resmi kurumlar, son yıllarda bu tarz uygulamalara karşı daha sert bir tavır içine girmiş durumda. Avrupa Birliği de Apple’ın İrlanda’ya geçmişe dönük olarak 13 milyar avro vergi ödemesine hükmetmişti. Cupertino merkezli şirket söz konusu ödemeyi 2018’de tamamlamıştı. Apple ve İrlanda, bu karara 2018’de itiraz etmişti.

Google da geçtiğimiz eylül ayında Fransa tarafından kendisine daha önce kesilen vergi cezasını ödemeyi kabul etmişti. İnternet devi, geçtiğimiz aralık ayında ise kendisine vergi avantajı sağlayan bu boşluklardan yararlanmayı bırakacağını açıklamıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER