Teknoloji

Facebook Oculus Rift davasında ZeniMax ile uzlaşmaya vardı

facebook oculus rift

Facebook Oculus Rift sanal gerçeklik başlığı nedeniyle ZeniMax Media ile arasında uzun süredir devam eden hukuki mücadeleyi uzlaşmaya vararak sona erdirdi. ZeniMax daha sonra Oculus bünyesinde çalışmaya başlayan eski çalışanlarının şirketin ticari sırlarını Oculus’a verdiklerini öne sürmüştü.

Söz konusu çalışanlar arasında id Software‘in de kurucusu olan John Carmack da bulunuyor. Carmack, 2013’te Oculus projesinde Palmer Luckey ve Brendan Iribe‘ye katılmıştı. Bir süre sonra da sanal gerçeklik şirketi 2 milyar dolar karşılığında Facebook tarafından satın alınmıştı.

2014’te Facebook aleyhine dava açan ZeniMax, Oculus başlıklarının satışını durdurmaya çalışmıştı. Davanın duruşma aşaması 2017’de başlamış ve aralarında Facebook CEO’su Mark Zuckerberg‘in de bulunduğu pek çok önemli isim mahkemede ifade vermişti. Dava çerçevesinde alınan ilk kararda Facebook’un ZeniMax’e 500 milyon dolar ödemesine hükmedilmiş ve bu meblağın 50 milyon dolarının Luckey, 150 milyon dolarının da Iribe tarafından karşılanması gerektiği belirtilmişti.

Geçtiğimiz haziran ayında ise söz konusu bedel 250 milyon dolara indirilmişti. Bu bedelin 200 milyon dolarının kontrat ihlâli, 50 milyon dolarının ise telif hakkı ihlâli karşılığında ödeneceği belirtilmiş, Luckey ve Iribe ikilisine yönelik cezalar kaldırılmıştı.

ZeniMax CEO’su Robert Altman, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Uzlaşmaya varmış olmaktan dolayı mutluyuz ve ulaşılan sonuç bizi tamamen tatmin etti. İhtiyati tedbir kararlarından hoşlanmasak da, fikri mülkiyetimizi üçüncü tarafların ihlâline karşı en yoğun şekilde çalışmayı sürdüreceğiz.”

Facebook Oculus ile ilgili planlarını tehlikeden kurtaran uzlaşmanın koşullarını kamuoyuyla paylaşmadı. Şirketten yapılan açıklamada, sürecin bitmesinden memnuniyet duyulduğu ve sanal gerçekliğin geleceğinin inşası için çalışmaların süreceği belirtildi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER