Manşetler

Facebook Notify ile haberler bildirim olarak telefonlarda

facebook-notify-121115-1

Sanki telefonunuzda yeteri kadar bildirim almıyormuşsunuz gibi, Facebook daha fazla bildirim almanızı sağlayacak yeni bir uygulama çıkardı. Bir süredir dedikoduları ortalıkta dolaşan Notify uygulamasının iOS versiyonu yayınlandı.

Notify iOS uygulaması sayesinde en son haber başlıkları, kullanıcı tercihlerine uygun şekilde iletiliyor. Notify özellikle Twitter ile, haberleri gerçek zamanlı şekilde kullanıcıya ulaştırma noktasında rekabet edecek bir uygulama olma özelliği taşıyor.

Notify standart Facebook Haber Kaynağından farklı çalışıyor. Kullanıcılar haberleri kaynaklarında gezinirken görmek yerine, haber yayınlandığı anda Notify bunu bir bildirimle kullanıcılara iletiyor. Kullanıcılar neler hakkında bildirim almak istediklerini sadece kategorilere göre değil, belirli yayıncılara göre de belirleyebiliyor. Notify, uygulama içindeki haber kaynaklarını “istasyonlar” olarak adlandırıyor.

facebook-notify-121115-2

Uygulama bir RSS okuyucusu veya bir yer imleme servisiyle karıştırılmamalı. Notify içinde herhangi bir haber veya içerik okuması yapılmıyor. Bir haberle veya yazıyla ilgili yeni bir bildirim geldiğinde ve kullanıcı bu bildirimle etkileşime geçtiğinde, bildirime konu olan haber veya yazı internet tarayıcısı içinde, yayıncının web sitesi üzerinden açılıyor.

Notify’ın Twitter’dan bir diğer önemli ve belki de tuhaf farkı kullanıcıların alım yapacakları başlıkları veya takip edecekleri haber kaynaklarını tek tek seçememesi. Kullanıcılar Notify’ın Facebook tarafından oluşturulmuş istasyonlar listesi içinden seçim yapabiliyor. Diğer bir deyişle, yayıncıların Facebook ile iş ortaklığı kurmuş olması gerekiyor.

Neyse ki, Facebook’un Notify’ı başlatırken işbirliği yaptığı yayıncı sayısı azımsanmayacak derecede ve tabii ki, çoğu haber kaynağı ABD’den seçilmiş. ABC, Vice, Bloomberg Business, CNN, New York Times, Fox Sports gibi önde gelen kuruluşlar bulunuyor.

Notify iOS App Store üzerinden ücretsiz olarak kullanıma sunuldu, ancak henüz Türkiye’deki mağazadan erişilemiyor. Diğer bir deyişle uygulama henüz Türkiye’den kullanıma kapalı. Facebook, Notify’ın Android versiyonu hakkında da henüz bir söz söylemedi. Ancak sosyal ağ şirketinin Android versiyonu üzerinde de çalıştığı ve kısa zaman içinde Notify’ın Android sürümünü de Google Play üzerinde yayınlaması bekleniyor.

Notify’ın ilk etapta başarılı olması durumunda bu uygulamanın diğer ülkelere yayıldığını ve belki de yerel iş ortaklarıyla birlikte Türkiye’ye geldiğini görebiliriz. Eğer ABD’den açılmış bir Apple kimliğiniz varsa ve yabancı haber kaynakları ilginizi çekiyorsa, Notify’ı indirmeniz tabii ki mümkün.

İLGİLİ HABERLER