Manşetler

Facebook’un gerçek zamanlı haber uygulaması Notify geliyor

facebook yalan haber

facebook-logo-010715

Facebook çevrim içi medya için bildirimler sunma görevini de üstlenmeye hazırlanıyor. Şirketin gerçek zamanlı haber uygulaması üzerinde çalıştığı biliniyordu ve şimdi bu uygulamanın Notify adıyla çıkışa hazırlandığı belirtiliyor

The Awl tarafından verilen habere göre, uygulama kullanıcılara “istasyon” olarak adlandırılan çeşitli haber organlarına abone olma imkanı tanıyor. Daha sonra kullanıcılar bu haber organlarının web siteleri yeni haberler çıktıkça bildirimler alıyor.

Bu girişim Facebook’un çevrim içi haber sektörünün farklı noktaları için hizmet veren bir platform olmasının üstünde inşa ediliyor. Facebook daha önce de Instant Articles olarak adlandırılan servisiyle haber web sitelerini temiz ve hızlı yüklenebilir formatta, kendi uygulaması içinden erişilebilir şekilde sunmaya başlamıştı.

facebook-notify-151015

Hiçbir medya kuruluşunun, okuyucularının büyük bir kısmının gerçek anlamda kullandığı uygulamaları bulunmuyor. Ya da en azından bunlar Facebook’un kapasitesine ulaşamıyor. Bu durum Facebook’a haber uyarılarını da tıpkı diğer bildirimler gibi kullanıcılara hızlı şekilde ulaştırma fırsatı veriyor. Böylelikle kullanıcılar takip ettikleri her bir haber web sitesi veya uygulamasının bildirimlerini ayrı ayrı almak yerine, bunların hepsini doğrudan Facebook üzerinden alabiliyor. Bu, bildirimlerin yönetimi açısından da büyük kolaylık getirecektir.

Öte yandan Notify, daha geçen hafta Moments olarak adlandırılan ve mobil kullanıcıları hedefleyen yeni bir özellik sunan Twitter’a bir meydan okuma olarak düşünülebilir. Henüz sadece ABD’deki kullanıcıların yararlanabildiği Moments, Twitter mobil uygulamasında bildirimler ve mesajların yanına eklenen bir sekme içinde sunuluyor. Twitter bu sekme içinde haber ve spor ağırlıklı tweet’leri bir araya topluyor. Ancak Twitter başlangıçta birlikte yola çıktığı çeşitli iş ortaklarına kendi “an”larını oluşturma imkanı da sunuyor. Ayrıca Twitter daha fazla haber kuruluşunu ve üçüncü taraf kişi ve kurumları da kendi içerik yığınlarını oluşturmaya davet ediyor.

Facebook Notify kullanıcıları Twitter’ın Moments veya Snapchat’in Discover gibi benzer işlevleri sunan ürünlerden kapmak amacını taşıyor. Notify’ın bu ay sonunda çıkacağı belirtiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER