Teknoloji

Facebook nefret söylemine karşı önlem alacağının sözünü verdi

facebook yapay zekâ yuz tanima

Facebook’ta kadına karşı şiddeti yücelten sayfaların artması üzerine çeşitli aktivist gruplar bir araya geldi ve Facebook’tan duruma müdahale etmesini istedi. Sosyal paylaşım sitesine hitaben bir mektup yayınlayan grup, hedefini gerçekleştirmek için bir kampanya başlattı ve söz konusu sayfalarda reklamı çıkan reklamverenleri siteyi boykot etmeye ikna etmişti. Grup Facebook’un tek probleminin kadınlara karşı nefret söylemi içeren sayfaların varlığını sürdürmesine izin vermek olmadığını, çıplaklığa karşı anında önlem alan sitenin kadına yönelik şiddete karşı sadece gelen tepkilerin ardından harekete geçtiğini dile getirmişti.

facebook-logo-070513 (630 x 394)

Nissan’ın Birleşik Krallık biriminin de aralarında olduğu çeşitli reklamverenlerin gruba destek amacıyla reklamlarını geçici olarak Facebook’tan çekmeleriyle birlikte sosyal paylaşım sitesi politikalarını ve moderasyonunu güncelleme sözü verdi. Facebook Güvenlik ekibi tarafından yapılan açıklamada mevcut sistemlerin nefret söylemini tespit etme konusunda yetersiz kaldığı kabul edildi ve bazı içeriklerin istenilen hızda siteden kaldırılamadığı dile getirildi.

Sosyal paylaşım sitesi bu sorunun çözümü için beş noktalı bir plan geliştirdiğini açıkladı. Olası değişiklikler için hizmet koşullarını gözden geçirme kararı alan Facebook, moderasyon ekiplerinin eğitim müfredatında değişikliğe gideceğini ve böylelikle zararlı içeriğin tespitinin kolaylaşacağını açıkladı. Bu noktada gereken veriler için Facebook ayrımcılık karşıtı grupların desteğini alacak. Facebook’un eylem planının en ilginç noktası olarak ise ”kullanıcıların oluşturduğu içeriğin arkasında durmasını sağlama” hedefi dikkat çekiyor.

Facebook’un eylem planının işe ne kadar yarayacağı şu an için bilinmiyor, ancak sosyal ağın ileride de benzer sorunlarla karşı karşıya kalması oldukça muhtemel gözüküyor. Sitenin başını en çok ağrıtacak konunun ise ”zararlı içerik” ve ”tartışmalı mizah” arasındaki ince çizgi olacağı düşünülüyor.

İlgili >> Women, Action and The Media, Facebook

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER