Teknoloji

Facebook mobil ortamda da haber kaynağına reklam alma fikrini değerlendiriyor

Geçtiğimiz hafta 1 milyar aktif kullanıcı sayısına eriştiğini açıklayan Facebook’un bu kullanıcı veri tabanı içerisinde 600 milyonluk hacimle mobil kullanıcılar büyük bir yer tutuyor. Bu kullanıcı kitlesinden daha fazla gelir elde etmeyi planlayan Facebook için mobil çok daha fazla önemli bir mecra hâline geldi. Webit 2012 Kongresine katılan Facebook EMEA Mobil Şefi Henri Moissinac Facebook’un mobil stratejisiyle illgili bazı detayları paylaştı.

Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölge genç nüfus yoğunluğuyla öne çıkıyor ve Facebook da bu bölgede aktif bir şekilde yer almayı hedefliyor. Moissinac’ın belirttiğine göre mobil ortamda Facebook’u bekleyen iki büyük mücadele var. Bunlardan bir tanesi mobil kullanımın masaüstü kullanımın altını oyması. Önceleri ilk Facebook deneyimi masaüstü site üzerinde yaşanırken artık kullanıcılar doğrudan akıllı telefon üzerinden Facebook’u kullanmaya ve sosyal ağa mobil ortam üzerinden erişmeye başladı. Bir diğer zorluk da gelişmekte olan veya gelişmemiş ülkelerde yaşayanların Facebook’a erişimlerini sağlamak. Bu noktada ucuz cep telefonları üzerinden Facebook’a erişim kanallarını güçlü tutmak gerekiyor ve Facebook da bu alanda ciddi çalışmalar yapıyor.

HTML5 konusunda Facebook’un ağzı yanmış durumda. Mark Zuckerberg’in geçen ay TechCrunch Disrupt etkinliğinde HTML5 ile ilgili olarak dile getirdiği hata ettikleri itirafının bir benzerini Moissinac da tekrarladı. HTML5’i tek teknik çözüm olarak belirlemekle hata ettiklerini dile getiren Facebook EMEA mobil şefi bu nedenle tekrar doğal uygulamalara geri dönüş yaptıklarını kaydetti. Bununla birlikte bundan böyle önce mobil ortamda lanse edip daha sonra web’e aktarmayı düşündükleri projelerin de olduğunu dile getirdi. Bu noktada geçen ay satın alması tamamlanan Instagram’ı örnek verdi. Bildiğiniz gibi Instagram bir mobil uygulama olarak ortaya çıktı ve yüklü olduğu telefonun kamerasına bağlı olarak çalışıyor. Masaüstü web üzerinden ise sadece kullanıcıların paylaştığı fotoğrafların görüntülenmesi yapılabiliyor. Etkileşimin büyük kısmı mobil ortamda sağlanıyor. Bu arada Instagram’dan bahsetmişken Moissinac Instagram üzerine odaklanmaya devam edeceklerini, bu uygulamaya yatırım yapıp destekleyeceklerini kaydetti. Sonuç olarak Instagram’ın bağımsız bir uygulama olarak yaşayacağı bir de Facebook yöneticisi tarafından tekrarlanmış oldu.

Facebook’ta mobil reklam alanında neler görebileceğimize dair bir soruya ise Moissinac haber kaynağının daha verimli bir şekilde kullanılabileceğini, tam ekranda da gösterilebilecek, ilgi çekici resimlerle desteklenmiş ve yine haber kaynağı içerisinde bir girdi gibi görünen reklamların ilgi çekici olabileceğini kaydetti. Moissinac’ın bahsettiği çözümün bir benzeri geçtiğimiz aylarda web üzerinde sunulmaya başlamıştı. Mobil ortama da uyarlanabilirliği yüksek gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER