Manşetler

Facebook Meta’nın sıkıntılarına rağmen büyümeye devam ediyor

facebook haber kaynağı
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Mark Zuckerberg, 2023’ün Meta için “verimlilik yılı” olacağını açıklamıştı. Ancak bu durum, Meta’nın “amiral gemisi” olarak tanımlanabilecek Facebook’u pek etkilememiş gibi görünüyor. Sosyal ağ, 2023’ün ilk çeyreğinde 37 milyon yeni kullanıcı kazandı. Platformun günlük aktif kullanıcı sayısı ise 2,037 milyar oldu. Meta’nın Instagram, WhatsApp ve Facebook Messenger’ı da barındıran “uygulama ailesinin” günlük kullanıcı sayısı ise ilk kez 3 milyarı geçti.

Meta, 2023’ün ilk çeyreğini büyüme ile tamamladı. Şirket bu dönemde 28.6 milyar dolar gelir elde etti. Neredeyse bir yıllık süre içinde ilk kez gelirlerini artıran Meta, 2022’nin aynı dönemine kıyasla yüzde 3’lük bir gelir artışı sağladı. Bu da binlerce kişinin işten çıkarılmasına neden olan acı reçetenin Meta’nın beklediği sonuçları verdiğini gösteriyor.

Bu artışa rağmen, Meta’da işten çıkarmalar devam edecek. Şirketin CEO’su Mark Zuckerberg, mayıs ayı içinde daha fazla kişiyle yolların ayrılacağını dile getirdi. Zuckerberg, yatırımcılarla yapılan toplantıda şu ifadeleri kullandı: “Mali durumumuz iyileşse bile, işe alımları yavaşlatmanın, yönetim yapımızı düzleştirmenin, şirketimizin teknik olan yüzdesini artırmanın ve projelere daha titizlikle öncelik vermenin işimizin hızını ve kalitesini artıracağına inanmaya devam ediyorum.”

Meta’nın Reality Labs birimi zarar etmeye devam ediyor. Birim yılın ilk çeyreğini neredeyse 4 milyar dolar zararla tamamladı. Bir önceki çeyrekte Reality Labs’in zararı 4.3 milyar dolar seviyesindeydi. Şirket, metaverse çalışmalarını yürüttüğü birimin 2023 boyunca zarar etmeye devam etmesini ve toplam zararın geçtiğimiz yıl açıklanan 14.3 milyar doları aşmasını bekliyor.

Bu zarara rağmen, Meta’nın metaverse yatırımları devam edecek. Şirket bir taraftan da üretici yapay zekâ alanına odaklanacak. Zuckerberg, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Metaverse vizyonuna odaklanmaktan uzaklaştığımıza dair bir anlatı gelişti. Bu yüzden bunun doğru olmadığını peşinen söylemek istiyorum. Yıllardır hem yapay zekâya hem de metaverse çalışmalarına odaklanıyoruz ve her ikisine de odaklanmaya devam edeceğiz.”

Zuckerberg, yeni nesil ilk karma gerçeklik başlığını bu yıl içinde kullanıcılarla buluşturmaya hazırlandıklarını sözlerine ekledi.

Facebook ve Instagram da yapay zekâ yardımıyla görsel oluşturulabilecek

Meta CEO’su şirketin uygulamaları için üretici yapay zekâ araçları geliştirmeyi planladıklarını da dile getirdi: “Yapay zeka ajanlarını milyarlarca insana yararlı ve anlamlı olacak şekilde tanıtma fırsatı olduğunu düşünüyorum. WhatsApp ve Messenger’daki sohbet deneyimlerini, Facebook ve Instagram’daki gönderiler için görsel oluşturma araçlarını ve reklamları ve zamanla video ve çok modlu deneyimleri de keşfediyoruz.”

İLGİLİ HABERLER