Teknoloji

Facebook Messenger’ın artırılmış gerçeklik efektleri kullanıma sunuldu

facebook messenger artirilmis gerceklikFacebook Messenger artırılmış gerçeklik efektleri sayesinde kullanıcıları için daha çekici bir platforma dönüşmeyi hedefliyor. Facebook tarafından “Dünya Efektleri” olarak adlandırılan araç, kullanıcılara kamera çerçevesi içindeki fotoğraf ve videolara gerçek zamanlı, üç boyutlu nesneler eklenebiliyor.

Söz konusu aracın temelinde Facebook’un mevcut artırılmış gerçeklik teknolojisi bulunuyor. Bu teknoloji sayesinde kullanıcılar özçekimlerinde yüzlerine farklı maske ve filtreler ekleyebiliyor. Yeni araç ise Messenger’ı daha interaktif bir platforma dönüştürmeyi amaçlıyor. Bu dönüşüm için de akıllı telefonların giderek daha sofistike hâle gelen bilgisayar vizyonu yeteneklerinden yararlanılıyor. İlk efekt setinde ekran üzerinde gezinen bir kalp, bir ok, üç boyutlu bir robot ve tek boynuzlu bir at bulunuyor. “Aşk”, “Kalp” ve “Özledim Seni” gibi yazılardan oluşan filtreler de ilk setin üyeleri arasında yer alıyor.

Facebook filtreleriyle Messenger’ı mümkün olduğunca eğlenceli ve çok yönlü hâle getirmeyi amaçlıyor. Böylelikle platformun Snapchat’e karşı rekabetçiliğini koruması hedefleniyor. Buna ek olarak; Facebook, Snap’in genç kullanıcı kitlesinin bir kısmını da çalmayı amaçlıyor.

Snapchat de geçtiğimiz nisan ayında “Dünya Lensleri” ismini taşıyan benzer bir özelliği duyurmuştu. Facebook ise yola yeni çıkıyor. Şirket, ilk artırılmış gerçeklik platformunu bundan sekiz ay önce F8 adını taşıyan geliştirici konferansında duyurmuştu. Facebook, söz konusu etkinlikte dünyadaki her nesnenin gerçek zamanlı olarak akıllı telefon kamerası tarafından tanınabilmesine yönelik vizyonunu ortaya koymuştu. Bu vizyon Google’ın mevcut Lens özelliğine bir hayli benziyor. Ancak nesne tanıma ve üç boyutlu animasyonların kullanılmasıyla “artırılmış gerçeklik” teknolojisine de yaklaşıyor. Örneğin, bir kahve kupasının içinde sanal dalgalar oluşturulabiliyor.

Facebook, AR Studio adını verdiği artırılmış gerçeklik platformunun beta versiyonunu da üçüncü taraf geliştiricilere açtığını duyurdu.

Facebook Messenger artırılmış gerçeklik konusunda sadece Snapchat ile yarışmıyor

Facebook Messenger artırılmış gerçeklik konusunda sadece Snapchat ile yarışmıyor. Apple ve Google da bu konuda ciddi çalışmalar yapıyor. Her iki şirket de kendi artırılmış gerçeklik platformlarını kurmuş durumda. Buna ek olarak, hem Apple’ın hem de Google’ın mobil uygulama ve servislerine artırılmış gerçeklik özellikleri entegre ettiğini unutmamak gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER