Teknoloji

Facebook Marketplace ile eBay ve Craiglist’e rakip olmayı amaçlıyor

facebook-marketplace-031016Satmayı veya satın almak istedikleri bir şeyi Facebook hesabı üzerinden duyuran kişilere rastlamak pek de sıra dışı bir durum değil. Sosyal paylaşım sitesinin yeni servisiyle birlikte Facebook üzerinden ürün satışı gerçekleştirmek çok daha sık görülen bir durum olacak gibi görünüyor. Bir süredir platformuna insanların elindekileri satmasına yardımcı olacak araçlar ekleyen şirket, sonunda Marketplace adını taşıyan bölümünü hayata geçirdi. Facebook Marketplace sayesinde kullanıcılar etraflarındaki ürünleri keşfedip alım-satım işlemi gerçekleştirebilecek.

Önümüzdeki günlerde ABD, Avustralya, Birleşik Krallık ve Yeni Zelanda’da yaşayan ve 18 yaşın üzerinde olan kullanıcılar, Facebook uygulamasının alt menüsünde bir alışveriş ikonu görecek. Bu ikona tıklandığında kullanıcıların karşılarına yaşadıkları yerdeki insanların satışa çıkardıkları ürünler gelecek. Özelliğin içindeki arama fonksiyonu sayesinde kullanıcılar aradıklarını konum, kategori veya fiyat doğrultusunda filtreleyebilecek. Eğer göze takılan bir şey olursa Facebook ürünün adını, detaylarını ve satan kişinin genel bilgilerini potansiyel alıcıya gösterecek.

Facebook Messenger üzerinden para transferine izin verse de, Marketplace’te kendisini bir açık artırmacı veya perakendeci olarak konumlamadığının altını çiziyor. Sosyal paylaşım sitesi, alışverişte detayların taraflar arasında belirlendiğini ve ürünlerin teslimi ya da ödemesiyle bir ilgisinin olmadığını vurguluyor. Bu da sosyal paylaşım sitesinin kullanıcılarının sattığı ürünlerden komisyon almayacağı anlamına geliyor.

Facebook Marketplace önümüzdeki dönemde kapsama alanını genişletecek

Facebook’un kullanıcı sayısı 1.5 milyarı bulmuş durumda. Bu da Marketplace’in Craiglist ve eBay gibi popüler ikinci el satış ve açık artırma siteleri için doğrudan bir tehdit olması anlamına geliyor. Şu an için sadece dört ülkeden erişilebilen Facebook Marketplace, önümüzdeki dönemde daha çok sayıda ülkede kullanıma açılacak.

İLGİLİ HABERLER