Teknoloji

Facebook’un yapay zekâ asistanı Messenger’da tavsiyeler sunmaya başlıyor

facebook-m-tavsiyeler-070417Facebook’un M olarak bilinen yapay zekâ tabanlı asistanı şimdi Messenger sohbet pencerelerinde ortaya çıkarak sizin adınıza bazı aksiyonları öneriyor. Söz konusu özellik ABD’deki iOS ve Android kullanıcılarının kullanımına sunuldu. İlerleyen aylarda da dünya çapında, daha fazla kullanıcıya ulaştırılması bekleniyor. Facebook bu özelliği aralık ayından itibaren test etmeye başlamıştı ve görünüşe göre halka sunulmaya hazır hâle geldi.

Mevcut sistem sohbeti analiz ederek ve M’in tavsiye yeteneklerini tetikleyecek anahtar kelimeleri arayarak çalışıyor. Bu yetenekler arasında sizin adınıza çıkartmaların gönderilmesi, Messenger üzerinden ödeme isteklerinin başlatılması, Uber gibi özel araç tutma uygulamalarının çağırılması, grup sohbet katılımcıları arasında anket başlatılması ve konumun başkalarıyla paylaşılması da bulunuyor. Ayrıca M, arkadaşlarınızla plan yapmaya çalıştığınızı öneren kelimeler de arayacak ve araya girerek bunu koordine etmeye çalışacak. Bu tavsiyeler sohbet penceresi içinde beliren M logosu sayesinde fark edilecek, buna tıklatarak ilgili aksiyonu almak mümkün olacak.

Bu, M’in resmi lansmanı sayılmaz, bu servis hâlâ davet usulü beta döneminde bulunmaya devam ediyor. M ilk olarak 2015 yazında, kullanıcıların sohbet edebileceği bağımsız bir yapay zekâ asistanı gibi çıkarılmıştı. Otomatik öğrenme teknikleri sayesinde sohbetleri inceleyen, verileri işaretleyen bu servis gerekli durumlarda alınabilecek ek aksiyonların önerilerinde de bulunuyor. Örneğin sohbet sırasında bir müşteri hizmetlerinin telefonla aranması gibi. Ancak söz konusu servis o kadar yoğun öz kaynak gerektiriyor ki, Facebook M’i henüz geniş bir kitleye sunmaya hazır hâle gelmedi.

 

Diğer taraftan M tavsiyeleri, tüm beta test çalışmalarının bir meyvesi gibi görünüyor. Geride kalan 18 ayın yığınla sohbetinin ve isteğinin işlenmesi ve analiz edilmesi sayesinde M, Facebook’un kendisine hafif ölçekli otomasyon görevleri vermesi noktasında güvenilir hâle geldi.

Arkadaşlarıyla sohbet ederken ekranın herhangi bir yerinden rastgele sohbet robotunun çıkmasını istemeyenler, ayarlar paneli içinden yazılımı sessize alabilecekler. Ayrıca tavsiyeler bazında da ayrı ayrı sessize alma imkanı sunulacak. Böylelikle M’i çıkartmalar için kullanıp Uber istekleri için kullanmayı arzulamayanlar, bunu gerçekleştirebilecekler.

İLGİLİ HABERLER