Eğlence

Facebook PC oyunlarını Live üzerinden doğrudan canlı yayınlamaya imkan tanıyor

Facebook, epey kazançlı bir kapı olan oyun yayıncısı kitlesini Twitch ve YouTube’dan çekmek istiyor. Şirket, PC oyunlarını sosyal ağ üzerinden yayınlamayı kolaylaştıracak yeni yazılım geliştirici araçlarını duyurdu. ABD’nin San Francisco şehrinde başlayan Oyun Geliştiricileri Konferansı etkinliğine denk gelen bu duyuru daha önceki Facebook Live geliştirme çalışmalarının üstüne inşa ediliyor. Geçtiğimiz aralık ayında da mobil cihazlarda Hızlı Oyunların (Instant Games) canlı yayınları için bir duyuru yapılmıştı. Aynı zamanda geçtiğimiz ocak ayında da, profesyonel yayıncılara daha fazla kazanç sağlamaya yardımcı olacak yeni bir iş ortaklığı programı duyurulmuştu.

Facebook, 2016 yılından beri Blizzard oyunlarına, özellikle de Overwatch‘a, Live platformu üzerinden canlı yayın yapma imkanı tanıyor. Şirket, o özelliği temel alarak PC’ler için Oyunlar Geliştirici Araçlarını geliştirdi. Bu sayede her oyun geliştiricisi Facebook live canlı yayın servisini kullanarak, tek bir tuşa basılmasıyla canlı yayın yapılmasını sağlayacak. Her şey yazılım tarafından halledileceği için, herhangi bir ek donanıma da ihtiyaç duyulmuyor. Ayrıca Facebook’tan yayın için üçüncü taraf yazılım da gerekmeyecek.

Facebook, izleyicilerin sosyal ağa bağlı kalması ve Twitch yerine kendisini tercih etmesi için de yeni bir ödül sistemi geliştirdi. Geliştiriciler oyun için hediyeler ve benzeri avantajlarla Facebook Live üzerinden izleyenler için canlı yayınları daha çekici hâle getirebilecek.

Oyun camiası saatlerini Twitch’te canlı yayın izleyerek veya oyun içindeki önemli anların videolarını YouTube’da paylaşarak harcıyor. Her iki platform üzerinde hem yayıncıların hem de izleyicilerin yaptığı çeşitli yatırımlar bulunuyor. Bu yatırımlar hem maddi hem de manevi nitelik taşıyor. Bazı popüler yayıncılar, abonelikler üzerinden para kazanıyor. Öte yandan bu platformlar oyuncu kitlesi bakımından epey kalabalık olduğu için, sosyal çevre yapmak da kolay oluyor.

Facebook, söz konusu canlı yayın olduğunda akla gelen ilk platformlardan biri olmayı başardı. Gerek sunulan imkanlar, gerek potansiyel izleyici kitlesinin büyüklüğü, canlı yayınlar konusunda Facebook’u cazip kılıyor. Ancak söz konusu oyunların canlı yayını olduğunda, çok farklı bir kitleden bahsediyoruz. Bu kitlenin ilgisini çeken platformlar hâli hazırda mevcut. Üstelik oyun oynayan kitle için Facebook, çekicilikten daha çok, kaçılması gereken bir alan gibi görünüyor. Yine de, sosyal ağ devi sunduğu ve sunacağı imkanlarla eksiklerini telafi edebileceğini düşünüyor.

İLGİLİ HABERLER