Eğlence

Facebook Live 360 derece videolar için 4K çözünürlük desteği sunuyor

facebook liveFacebook Live platformunda yaptığı son değişikliklerle 360 derece videoları hem içerik sahipleri hem de izleyiciler için daha erişilebilir hâle getiriyor. Kullanıcılar bundan böyle Facebook’ta canlı olarak yayınlanan 360 derece videoları 4K çözünürlükle izleyebilecek. Facebook böylelikle uygun monitöre sahip izleyicilerin ve uygun yayın aracına sahip yayıncıların sadakatini yukarıya çekmeyi amaçlıyor.

Bu yayınlara artık sanal gerçeklik başlıkları üzerinden de erişilebilecek. Kullanıcılar 4K çözünürlüklü 360 derece videoları Samsung Gear üzerinde izlenebilecek. Facebook’tan yapılan açıklamada 4K/360 derece canlı video desteğinin henüz Oculus Rift’te sunulmadığı belirtildi. Yardım kuruluşları veya bu kuruluşları destekleyen Facebook sayfaları, yayınlara izleyicilerden maddi destek toplayabilmek için “Bağış” butonu da ekleyebilecek.

Bütün bu değişiklikler sayesinde Facebook, hâli hazırda cazibesi yüksek olan video platformunu biraz daha güçlendirmeyi amaçlıyor. Video platformunun güçlenmesi, hem izleyicilerin hem de içerik sahiplerin bağlılığını artırmak ve bu sayede reklam gelirini yukarıya çekmek için önem taşıyor. Facebook uzun süredir yeni nesil video formatlarının merkezi olmak için donanımsal ve yazılımsal değişiklikler yapıyor. Bu platformlar arasında Facebook da yer alıyor. Sosyal paylaşım sitesi kendisini sanal gerçeklik deneyiminin yaşanması için en iyi platform olarak niteliyor. Sanal gerçekliğin Facebook için bu kadar önemli olmasında Oculus’un sahibi olması da önemli bir rol oynuyor.

Bu güncellemeler şimdilik küçük ve niş olsa da, Facebook Live’ın geleneksel TV, çevrim içi servislerde sunulan profesyonel içerikler ve YouTube ile rekabet edebilmesi açısından önem taşıyor. Facebook ana bir video dağıtım kanalı olma iddiasını da bu güncelleme ile bir kez daha gösteriyor.

Facebook Live 360 Ready ile üçüncü taraf donanım ve yazılımları sertifikalandıracak

Facebook aynı zamanda üçüncü taraf donanım ve yazılım ürünlerini sertifikalandırmak adına Live 360 Ready isimli bir program başlattı. Program Facebook’un ekibi tarafından onaylanmış ve yüksek kaliteli canlı yayınlar yapabilecek ürünleri listeleyecek. Listede hâli hazırda aralarında Garmin VIRB 360, Giroptic iO, üç Insta360 ve Nokia Ozo Orah 4i’nin de bulunduğu 10 kamera ve 7 yazılım yer alıyor. Facebook dileyen her şirketin programa başvurabileceğini belirtirken, şirket videolar için kalite standartlarının oluşmasına da katkı sağlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER