Teknoloji

Facebook’tan gelişmekte olan ülkeler için yeni mobil uygulama: Facebook Lite

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

facebook-lite-260115

Düşük hızda internet bağlantısı olan insanlara özgü hizmetler sunmanın önemini sürekli olarak vurgulayan Facebook, bu amaç doğrultusunda “Facebook Lite” adını taşıyan yeni bir mobil uygulama yayınladı. Belli ülkelerdeki Android cihaz sahiplerinin kullanımına sunulan uygulamanın boyutu ise sadece 252 KB.

Özellikle 2G bağlantısında ve düşük hızlarda çalışması amacıyla tasarlanan uygulama, Facebook’un klasik cep telefonlarında kullanılan Snaptu versiyonunun üstüne inşa edilmiş. İlk etapta Bangladeş, Nijerya, Nepal, Güney Afrika, Sudan, Senegal, Zimbabwe, Vietnam ve Sri Lanka’da yayınlanan uygulamanın başka ülkelere yayılıp yayılmayacağı ise henüz bilinmiyor.

Uzun süredir geleceğinin mobil dünyada yattığının farkında olan Facebook, büyümesini sürdürmek adına odak noktasını internet bağlantı hızının düşük olduğu bölgelere çevirmiş durumda. Akıllı telefon satışlarının 2015’te yüzde 15 oranında artmasını öngören analistler; Bangladeş, Vietnam ve Nijerya’yı bu artışın en hızlı yaşanacağı üç ülke olarak gösteriyor.

Dolayısıyla bu ülkelerin Facebook Lite’ın çıkış listesinde yer alması kimseyi şaşırtmıyor. Facebook Lite ile birlikte sosyal paylaşım sitesi, daha fazla insanı internete bağlama konusundaki girişimlerine bir yenisini daha eklemiş oluyor. Internet.org girişimine öncülük eden şirket, insansız hava araçlarıyla da yeryüzünün ücra noktalarına internet bağlantısı götürmeyi amaçlıyor.

İLGİLİ HABERLER