Teknoloji

Facebook Libra nedeniyle Avrupa Birliği’nin kıskacı altında

facebook libra

Facebook, Libra adını taşıyan sanal para birimi nedeniyle son zamanlarda merkez bankaları tarafından bir hayli yoğun şekilde sıkıştırılıyor. The Financial Times’ta yer alan habere göre, sosyal medya devini Libra nedeniyle sıkıştıranlar arasına Avrupa Birliği de katıldı.

Avrupa Komisyonu’nun Facebook’a Libra’nın finansal risklerinden veri güvenliğine kadar uzanan konularda sorular yönelttiği belirtilirken, şirketin terör finansmanı ve kara para aklama konusunda aldığı önlemler de Avrupa Birliği’nin merak ettiği noktalar arasında bulunuyor. Yetkililer, Libra’nın rezerv kontrolünü nasıl gerçekleştireceği konusunda da bilgi sahibi olmayı istiyor.

Avrupa Birliği sorduğu sorularla Libra’nın düzenlemeye ihtiyaç duyup duymadığını belirlemeye çalışıyor. Bu düzenlemenin nasıl yapılacağı da Avrupa Birliği’nin yanıtını aradığı konular arasında bulunuyor. Ancak bütün bunlardan önce Libra’nın Avrupa’da kullanımı için onay çıkması gerekiyor. Bu da mevcut koşullar çerçevesinde çok kolay görünmüyor.

Avrupa Merkez Bankası’ndan Benoît Coeuré, Libra’nın onaylanması için karşılanması istenen standartların çok yüksek olduğunu belirtmişti. Fransız hükümeti ise Libra’nın AB sınırları içinde kullanılmaması gerektiğini açık biçimde ifade etmişti.

Facebook Libra için işler yolunda gitmiyor

Bütün bunlar Libra’nın reddedileceği anlamına gelmiyor. Bazı Avrupalı siyasetçiler, sanal paranın sınır ötesi ödemeler için kullanışlı olabileceğini belirtiyor. Yetkililer bunun için Avrupa Birliği ölçeğinde bir uzlaşma arıyor. Normal şartlar altında tek bir Avrupa Birliği ülkesinde verilen izin, kripto paranın tüm birlikte kullanımı için gerekli ortamı sağlayabiliyor.

Facebook Libra için işler şu sıralarda pek yolunda gitmiyor. PayPal desteğini yitiren kripto para birimi için bu hafta bir üyelik deklarasyonunun imzalanması planlansa da; PayPal’ın gidişi ve Avrupa Birliği’nin soruları, Libra için işlerin çok kolay olmayacağını gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER