Teknoloji

Facebook LGBT protestolarının ardından gerçek isim politikasına açıklık getirdi

Facebook Android uygulamasının performans artışını Afrika seyahatine borçlu

facebook-logo-220614

Facebook bir açıklama yaparak sahte oldukları gerekçesiyle işaretlenmiş hesapların onaylanması için yeni doğrulama araçları geliştirmeye başladığını duyurdu. Şirketi yeni araç geliştirmeye iten süreç ise LGBT kimliğine sahip kullanıcıların takma isim kullanamadıkları için platformu terk etmesiyle başladı. Facebook adına yapılan açıklamayı kaleme alan CPO Chris Cox, kullanıcılarına daha iyi bir servis ve deneyim borçlu olduklarını ve etkilenen herkesin Facebook’u daha önce olduğu gibi kullanmaya devam etmesi adına söz konusu uygulamayı yeniden düzenleyeceklerini belirtti.

Söz konusu tartışma bundan iki hafta önce Facebook’un sahnede kadın elbiseleriyle şov yapan eşcinsellere ait yüzlerce hesabı sahte oldukları gerekçesiyle kapatmasının ardından başladı. Facebook’un hesapları onaylamak için işlettiği süreçte sahte olmakla suçlanan kullanıcıların gerçek isimlerini gösteren kimlik türü bir belge sunmaları isteniyor. Bu politikayı 10 yıldır uyguladıklarını belirten Cox, son zamanlara kadar bu anlayışın herhangi bir topluluğu incitmeden gayet iyi biçimde işlediğini hatırlattı.

Cox Facebook’un yasal ismi kullandırtma gibi bir zorunluluk getirmediğini, aksine insanların gerçek hayatta tanındıkları isimlerinin kullanılmasını istediğini belirtti. İsim kullanımına Facebook’u protesto eden iki kişi üzerinden örnek veren Cox, sahneye Sister Roma ve Lil Miss Hot Mess adıyla çıkan kişilerin Facebook’ta da aynı adlarla varolabileceğinin altını çizdi. Cox bu iki kullanıcıyı ve yaşananlardan etkilenen diğer kullanıcıları Facebook olarak desteklediklerinin altını çizdi.

Facebook’un açıklamaları protestocuların önemli bir kısmını tatmin etmişe benziyor. San Francisco’dan David Campos, Facebook’un LGBT topluluğunun sesini duyduğunu belirtirken, Sister Roma ise Facebook’un doğru şeyi yapacağına hep inandığını ve adını geri almaktan ötürü mutlu olduğunu dile getirdi.

Yine de, Facebook’un gelecekte bu durumu nasıl yöneteceği belirsizliğini koruyor. Gerçek isim politikası bir zorunluluk olmasa da, Facebook’un en önemli özelliklerinden birini oluşturuyor. Cox Facebook’ta Sister Roma’ları doğrulamak için geliştirecekleri araçların kötü niyetli kişileri de tespit edeceğinin altını çiziyor, ancak kesin konuşmak için geliştirilen araçları ve akabindeki uygulamaları görmek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER