Manşetler

Facebook kullanıcılarının verilerini diğer internet siteleriyle paylaşacak

Facebook, geçtiğimiz hafta gizlilik politikasında yapılacak değişikliklerde kullanıcı oylamasına gitmekten vazgeçtiğini duyurmuş ve bunun yerine yeni bir geri bildirim sistemini devreye sokmuştu. Ancak, şirket bu esnada gizlilik politikasında pek farkedilmeyen bir güncelleme daha yaptı. Facebook’tan yapılan açıklamada sosyal ağın kullanıcıların beğenilerine ve beğenmediği şeylere ilişkin verilerin kullanıcılara site dışında da reklam sunmak için kullanılacağı belirtildi. Bu, Facebook kullanıcılarının artık sosyal ağda vakit geçirmedikleri zamanlarda bile Facebook tarafından sunulan reklamları göreceği anlamına geliyor.

Facebook’un bu yıl gerçekleşen halka arzının yatırımcıları tatmin etmediği bir gerçek. Yatırımcılarını mutlu etmek isteyen şirket için ise en mantıklı yol ise farklı alanlar üstünden gelir elde etmek. Bunun için de en etkili yol olarak reklam ön plana çıkıyor. Facebook, sosyal ağ içinde reklam yayınlarken kullandığı yöntemi şimdi de ağın dışına taşıyarak yatırımcılarını mutlu etmeyi planlıyor. Facebook’un hamlesini değerlendiren risk sermayedarı Chris Dixon, bir dış reklam ağının Facebook için kaçınılmaz hale geldiğini dile getirdi ve Google’ın Adsense ile bunu kanıtladığını sözlerine ekledi.

Dixon, Adsense ile rekabet etmenin diğer reklam ağları için oldukça zor olduğunu söylese de; Facebook’un müthiş düzeydeki trafiğine dikkat çekti ve bir dış reklam ağının şirketin hasılatını iki kat arttırabileceğini belirtti. Bu artış şirketin hasılatının 10 milyar dolar seviyesine ulaşması anlamına da geliyor. Facebook üzerinden hazırlanan reklamların tüm sitelerde yer almayacağının altını çizmekte fayda var. Facebook’un ortaklığa gideceği sitelerde yer alacak reklamların ilk olarak yine Facebook’un sahibi olduğu Instagram’da deneneceği belirtildi.

İlgili >> GigaOM

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER