Teknoloji

Facebook kullanıcılarının arkadaşlarıyla paylaştıkları bilgi miktarı yıllar geçtikçe artıyor

Facebook ve kullanıcıları üzerine Carniege Mellon Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ve 7 yıllık bir dönemi kapsayan araştırma ortaya ilginç sonuçlar koyuyor. Araştırmacılar Facebook’un gizlilik özelliklerinde yaptığı değişiklikler ve kullanıcıların bilgi paylaşımı arasındaki ilişkiyi ölçmek için 5076 Facebook kullanıcısının 2005 ve 2011 yılları arasındaki verilerini incelediler. Bu araştırmanın sonucunda Facebook’un gizlilik özelliklerinde yaptığı iyileştirmelerin ardından kullanıcıların arkadaşları, üçüncü taraf uygulamalar ve reklamverenlerle paylaştıkları bilgi oranının arttığı ortaya çıktı.

facebook-logo-191212

Araştırmada 2005’ten 2009’un sonuna kadar olan dönemde Facebook kullanıcıları haber kaynaklarında paylaşacakları bilgilerini seçme konusunda oldukça seçici olduğu görülüyor. Facebook’un 2009’un sonunda ayarlarında gerçekleştirdiği değişikliğin ardından kafası karışan kullanıcıların haber kaynakları ve profillerinde daha fazla bilgi paylaşmaya başladıkları belirtilirken, 2011’de Zaman Tüneli’nin devreye girmesiyle birlikte paylaşılan bilgi miktarının daha da artması dikkat çekiyor. Bu artışta Zaman Tüneli ile birlikte Facebook’a eklenen yeni bilgi alanlarının önemli bir rol oynadığı rahatlıkla söylenebilir.

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Geleceğin Gizliliği Forumu direktörü Jules Polonetsky, araştırmanın Facebook kullanıcılarının bir dengeye ulaştığını gösterdiğini belirtti. Sosyal paylaşım sitesi üyelerinin artık bilgilerini herkese açık tutmak yerine arkadaşlarıyla paylaştıklarını ve bunun da iyi bir şey olduğunu dile getirdi. Facebook’un kullanıcılarının kendilerini daha güvende hissetmeleri için gizlilik seçeneklerini iyileştirmeye devam etmesi beklenirken, gözler şu an için Facebook’un bugün açıklayacağı Haber Kaynağındaki değişikliklere çevrilmiş durumda.

İlgili >> ABC News

İLGİLİ HABERLER