Teknoloji

Facebook kullanıcıların takibi konusunda daha şeffaf olacak

Council of Better Business Bureau (CoBBB) ile anlaşmaya varan Facebook bundan böyle kullanıcılarına reklamları ulaştırma yolları konusunda daha şeffaf olacağını açıkladı. Anlaşma çerçevesinde kullanıcılar gezinirken izlendikleri konusunda daha açık bir şekilde uyarılacak. Facebook’tan yapılan açıklamadan tatmin olmayan ve alınan önlemlerin halen kullanıcı gizliliğini yeterince korumadığını iddia edenler de mevcut.

facebook-logo-191212

Facebook’un şu anda yürüttüğü reklam stratejisi büyük ölçüde biliniyor. Kullanıcıların internette gezinme faaliyetlerini takip etmek sosyal paylaşım kitlesine hedefe yönelik ve kullanıcıya özel reklam sunma imkanı sağlıyor. Facebook’un Council of Better Business Bureau ile vardığı anlaşma bu durumda değişiklik yaratmasa da bu uygulamaları AdChoices ikonuyla daha açık hale getirecek. Bu mavi ve gri ikon kullanıcılar imleçlerini üçüncü parti reklamlarındaki gri ”x” işaretini getirdiklerinde ortaya çıkacak ve kullanıcıları eylemlerinin izlendiği konusunda uyaracak.

CoBBB Facebook’un girişimini alkışlayarak, ”şeffaflığı arttırma yolunda anlamlı bir adım” olarak niteledi. Ancak eleştirmenler AdChoices ikonunun kullanıcılara reklamdan çıkma yönünde bir katkı sağlamadığını belirtti. Kullanıcılar şu anda bir marka ya da üçüncü partiler tarafından verilen reklamları görmeme şansına sahip olsalar da hedefli reklamları saklama gibi bir şansa sahip değiller. İkon şu aşamada sadece masaüstü versiyonda görülebilecek.

The New York Times’a konuşan Center for Digital Democracy’den Jeffrey Chester Facebook’un kullanıcı bilgilerden nasıl faydalandığı konusunda siyah ve beyaz gibi net bilgilendirmeler yapmasının zamanının geldiğini dile getirdi. Ad Age sitesine konuşan Facebook’un ürün pazarlama direktörü Brian Boland ise AdChoices ikonunun kullanıcıların sosyal ağın uygulamalarını öğrenme konusunda başvurabilecekleri çok sayıda yoldan biri olduğunu ifade etti. Boland kullanıcılarına daima geri bildirim ve kontrol imkanı sağladıklarını, AdChoices’ın da bu amaç doğrultusunda yeni bir mekanizma olduğunu sözlerine ekledi.

İlgili >> The New York Times, Ad Age

İLGİLİ HABERLER