Teknoloji

Facebook: Kullanıcılarımızı “ürün” olarak görmüyoruz

facebook business suite e-ticaret

facebookFacebook, Cambridge Analytica skandalının ardından sarsılan imajını düzeltmek adına oldukça yoğun bir çaba sergiliyor. Şirket, kullanıcılarının kişisel verilerini ticari amaçlarla kullanmadığını göstermek adına “Zor Sorular” başlığını taşıyan yeni bir blog yazısı yayınladı. Sosyal ağın reklamdan sorumlu başkan yardımcısı Rob Goldman’in imzasını taşıyan yazıda, “Eğer Facebook için para ödemiyorsam ürün ben miyim?” gibi sorulara yanıt aranıyor.

Goldman, söz konusu soruya önce net biçimde “Hayır” yanıtını verdikten sonra açıklamalarına başlıyor. Ürünlerinin sosyal medya, yani insanları önem verdikleri kişilerle mekandan bağımsız olarak bir araya getirmek, olduğunu söyleyen Goldman, bunun ücretsiz bir arama motorundan, internet sitesinden veya gazeteden farkının olmadığını dile getirdi. Goldman, söz konusu deneyimin reklamlarla fonlandığının altını çizdi.

Goldman’in sosyal ağı bir gazete veya internet sitesiyle karşılaştırmasının ilginç bir tercih olduğunu söylemek gerekiyor. Facebook kendisini bir medya şirketi olarak gösteren analizlere uzun süre boyunca karşı çıkmıştı. Ancak şirketin CEO’su Mark Zuckerberg de ABD Senatosu’na verdiği ifadede şirketin doğrudan rakiplerini tanımlama konusunda sıkıntı yaşamıştı.

Zuckerberg’in söz konusu soruya yanıt vermekte zorlanmasına şaşırmamak gerekiyor. Dünyanın en büyük sosyal ağı olan şirket, aynı zamanda reklam alanı satıyor. Oculus Rift ile donanım pazarında varlık gösteren şirket, akıllı hoparlör satmayı da planlıyor gibi görünüyor.

Facebook için genel algı şirketlerin müşteri, kullanıcıların ise ürün olduğu yönünde. Sosyal paylaşım sitesi bu algıyı kırmaya çalışsa da, Goldman’in yazısı bu konuda henüz pek yardımcı olmayacak gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER