Teknoloji

Facebook topladığı kullanıcı verilerinin şeffaflığını artırıyor

facebook abd
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Facebook, bugüne kadar topladığı kullanıcı verileriyle ilgili olarak daha şeffaf bir tavır takınmaya devam ediyor. Şirketten yapılan açıklamada, kullanıcıların bundan böyle Facebook’un topladığı verilerin daha büyük bir kısmını görebileceği ve indirebileceği belirtildi.

Facebook’un bu çalışmaları, ana platformunun yanında Instagram’ı da kapsıyor. Sosyal ağ, hem ana sitesindeki Bilgilerinizi İndirin aracında hem de Instagram’daki Verilerinizi İndirin aracında kullanıcılarına daha fazla bilgi sunuyor. Artık burada profile eklenen bilgileri veya beğenilen sayfaları görmek de mümkün olacak. Söz konusu bilgiler Facebook’ta ve Instagram’daki deneyimi kişiselleştirmek için kullanılsa da, bazı gizlilik endişelerini de beraberinde getiriyor.

Facebook’un Bilgilerinizi İndirin aracı, sosyal ağın kullanıcılar için yaptığı bazı çıkarımları da gösterecek. Örneğin, bir arkadaşınıza futbolla ilgili bir makale göndermeniz nedeniyle size futbolla ilgili bir içeriğin önerilmesi gibi bilgiler burada gösterilecek.

Instagram’da ise bazı hesaplarla ilişkilendirilmiş moda ve spor gibi kategoriler görülebilecek. Instagram bu gruplandırmadan Keşfet sekmesinde içerik önermek için yararlanıyor.

Söz konusu veriler, kullanıcıların pek işine yaramayabilir. Ancak Facebook ve Instagram’ın kullanıcıları nasıl izlediğini ve belli içerikleri nasıl önerdiğini görmek ilginç bir deneyim olarak tanımlanabilir. Facebook’un bu yeni aracıyla “soylu bir davranış” sergilediğini düşünmek mümkün. Ancak sosyal paylaşım sitesinin Avrupa Birliği Veri Koruma Tüzüğü (GDPR) ve ABD Kaliforniya Tüketici Gizliliği Yasası’na uygun hareket etmeye çalıştığı için bu değişiklikleri yaptığını belirtmekte fayda var.

İLGİLİ HABERLER