Teknoloji

Facebook kullanıcı sayısı koronavirüs nedeniyle arttı

facebook veri sızıntısı avrupa birliği ürün geliştirme

İnsanlar koronavirüs nedeniyle evde zaman geçirirken daha çok Facebook kullandı. Sosyal ağ devinin açıkladığı finans raporunun detayları bu durumu ortaya koyuyor.

Günlük Facebook kullanıcı sayısı yıldan yıla yüzde 12 artış göstererek 1.79 milyar olarak kaydedildi. Aralarında Instagram ve WhatsApp’ın da bulunduğu uygulamalarını kullananların sayısı da yüzde 14 artarak 3.14 milyara çıktı. Facebook’un reklam tabanlı işleri de bu kullanım artışıyla birlikte büyüdü. Şirketin gelirleri yıldan yıla yüzde 11 artarak 18.69 milyar dolar olarak kaydedildi.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, konuyla ilgili olarak yayınlanan açıklamada, “Bu zorlu zamanlarda küçük işletmelere çevrimiçi büyümeleri ve başarılı olmaları için ihtiyaç duydukları araçları sağlayabilmekten mutluluk duyuyoruz.” dedi. “İnsanların her zaman birlikte olamayacakları zaman bağlantıda kalmak için hizmetlerimize güvenebilmelerinden de gurur duyuyoruz.”

Facebook pandemi süresi boyunca yükseliş göstermiş olsa da, büyüme hızı diğer teknoloji devlerinin altında kaldı. Örneğin Amazon’un perşembe günü açıklanan finans raporuna göre şirket, aynı dönemdeyüzde 40’lık artışla 89 milyar dolar gelir elde etti. Böylelikle analistlerin tahminlerini 8 milyar dolar kadar geçmiş oldu. Yine de Facebook, gelirleri yıldan yıla yüzde 2 düşüş gösteren Alphabet’ten daha iyi bir iş ortaya çıkadı.

Rakamların etkileyici olmasının bir başka nedeni ise Facebook’un temmuz ayı başında üst seviye reklam verenler tarafından boykot edilmiş olması. Aralarında Coca-Cola, Lego, Starbucks ve Unilever’in de bulunduğu büyük şirketler reklamlarını Facebook ve diğer sosyal ağlardan çekmişti. Şirketler, sivil hak savunucuları grupları tarafından Facebook’a yöneltilen; nefret söyleminin yayılmasını durdurmaya yönelik gereken adımları atmadığına yönelik suçlamalardan sonra bu adımı atmıştı.

Büyük markaların reklamları olmadan da Facebook, milyonlarca küçük işletme sayesinde gelirlerini artırmayı başardı. Facebook, temmuz ayının ilk üç haftasında gelir artışının ikinci çeyreğin yüzde 10’luk büyüme hızıyla kabaca aynı çizgide olduğunu söyledi. Bu da şirketin boykottan fazla etkilenmediğini gösteriyor.

Geçen çeyrekte olduğu gibi şirket yine, Kovid-19 pandemisinin etkilerinin azalmaya başlamasıyla birlikte artış gösteren kullanımın aynı çizgide devam etmeyeceği uyarısında bulundu. “Son zamanlarda, evde kalma önlemleri dünya çapında, özellikle Facebook?un penetrasyonunun daha yüksek olduğu gelişmiş pazarlarda hafiflediğinden, kullanıcı büyümesinde ve katılımında normalleşme belirtileri görüyoruz.”

Şirket, kullanımın gelecek çeyrekte yatay seyir izleyeceği ya da biraz azalacağına dair beklentilerini dile getirdi.

Facebook’un kasasında 58.24 milyar dolar nakit para veya nakit karşılığı bulunuyor. Şirketin şu anda 52 bin 534 çalışanı bulunuyor. Bu kalemde de yıldan yıla yüzde 32’lik bir artış kaydedilmiş oldu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER