Teknoloji

Facebook’a kripto para birimi için dev destek

facebook kripto para globalcoin
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Facebook kripto para projesinde önümüzdeki hafta itibarıyla önemli bir virajı daha dönmeye hazırlanıyor. Şirketin Libra adını taşıyan kripto parasının resmi duyurusunu önümüzdeki hafta gerçekleştirmesi bekleniyor. The Wall Street Journal‘da yer alan habere göre, Libra projesinde Facebook’a çok sayıda büyük şirket destek veriyor. Visa ve Mastercard gibi kredi kartı sektörünün devlerinin yanı sıra internet dünyasının popüler platformları PayPal, Uber, Stripe ve Booking.com da Facebook’un destekçileri arasında bulunuyor.

Bu şirketlerin her birinin dijital paranın gelişimi için 10 milyon dolar civarında kaynak sağlayacağı belirtiliyor. Libra’nın destekçileri, dijital parayı Facebook’tan bağımsız biçimde yönetecek Libra Association isimli bağımsız konsorsiyumun üyesi olacak.

Visa ve Mastercard gibi büyük finansal şirketlerin Facebook’un dijital para projesine olan desteği dikkat çekiyor. Çünkü kripto paralar genellikle Visa ve Mastercard’ın ödeme ağlarına karşı ucuz alternatifler sunuyor. The Wall Street Journal’ın haberine göre, bu şirketlerin projeye katılma isteklerinde Facebook’un hedeflerini yakından izleme isteği büyük yer tutuyor. Buna ek olarak, Facebook’un aylık aktif kullanıcı sayısının 2.4 milyar olması ve bunun Libra için büyük bir potansiyel vadetmesi de Visa ve Mastercard’ı cezbetmişe benziyor.

Facebook ise kripto para biriminin yönetimi için bağımsız bir yapı oluşturarak kullanıcılarına ve düzenleyici kurumlara karşı bir tür koruma sağlamayı amaçlıyor gibi görünüyor. Facebook’un elinde bulunan imkanların ve gücün fazlalığı son zamanlarda özellikle ABD’li siyasetçiler tarafından bir tehlike unsuru olarak dile getiriliyor.

TechCrunch‘ın haberine göre, Libra’nın resmi duyurusu 18 Haziran’da gerçekleştirilecek. Kripto paranın tam ölçekte kullanıma sunulması içinse 2020 işaret ediliyor. Libra’nın bir “stable coin” olması bekleniyor. Stable coin’ler resmi para birimleri veya altın gibi varlıklara sabitlenen değerleriyle yatırımcılarını Bitcoin gibi kripto paraların karşılaştığı yoğun dalgalanmalardan koruyor. Facebook’un böylelikle dalgalanmalardan endişe duyan gelişmekte olan ülkelerde bulunan yatırımcıları etkilemeyi hedeflediği düşünülüyor.

Facebook kripto para birimi Libra ile kullanıcılarına Facebook Messenger ve WhatsApp gibi haberleşme servisleri üzerinden para transferi imkanı sunacak. Sosyal medya devi, e-ticaret şirketleriyle yaptığı işbirlikleri sayesinde kullanıcılarının Libra’yı internet alışverişlerinde de kullanabilmesini amaçlıyor. Facebook’un insanların paralarını Libra’ya dönüştürebilmesi için ATM benzeri fiziksel terminaller kurmayı planladığı da söyleniyor.

Facebook kripto para birimini çıkarmadan önce çok sayıda mevzuat engelini de aşmak zorunda. Buna ek olarak, şirketin dolandırıcılık ve para aklama gibi konulara karşı da güvence vermesi gerekiyor. Sosyal medya devinin Libra’nın avantajları ve riskleriyle ilgili olarak İngiltere Merkez Bankası, ABD Hazine Bakanlığı ve Western Union gibi kuruluşlarla görüşmeler yaptığı belirtiliyor. Kripto para biriminin mevzuatıyla ilgili konuları sorunsuz şekilde halletmek, Facebook’un hedefine ulaşması konusunda büyük önem taşıyor.

İLGİLİ HABERLER