Teknoloji

Facebook korsan saldırısı nedeniyle yeni bir davayla karşı karşıya

facebook haber kaynağı

Facebook korsan saldırısı sonucunda 50 milyon hesaba ait verilere ulaşıldığını geçtiğimiz gün açıklamıştı. Saldırıyı gerçekleştiren korsan, söz konusu verilere platformdaki popüler bir özellikte bulunan güvenlik açığı sayesinde ulaştığını belirtmişti. Yaşananların Facebook’un başına yeni bir dert açması çok uzun zaman almadı. ABD’nin Kaliforniya eyaletinde yaşayan Carla Echavarria ve Virginia eyaletinde yaşayan Derick Walker, şirket aleyhine bir grup davası açılması için mahkemeye başvurdu. Davacılar Facebook’un gerekli güvenlik önlemlerini almamasının kendilerinin ve davaya katılacak diğer kişilerin bilgilerinin çalınmasına neden olduğunu öne sürüyor.

Kaliforniya eyaletindeki Kuzey Bölge Mahkemesi’nde açılan dava dilekçesinde Facebook’un yasalara aykırı iş uygulamaları, gizleme yoluyla hile, ihmal ve Kaliforniya Tüketici Kayıtları Yasası’nın ihlâli nedeniyle cezalandırılması talep ediliyor. Davacılar kendilerine ve davaya katılacak diğer kişilere yasalara uygun çerçevede tazminat ödenmesini ve davayla ilgili masrafların da Facebook tarafından karşılanmasını istiyor.

Facebook korsan saldırısına neden olan açığın kapatıldığını duyursa da, saldırının arkasında kimin olduğu ve saldırının ne zaman gerçekleştiği gibi konularda bilgi vermedi. Geçtiğimiz gün itibarıyla kullanıcılarını saldırıdan haberdar etmeye başlayan sosyal ağ, sızıntı konusunda fazla teknik detay paylaşmıyor. Her şeye rağmen, yaşanan olay Facebook’un bugüne kadar karşılaştığı en ciddi sorunlardan biri olarak tanımlanıyor. Cambridge Analytica skandalının ardından imajı ciddi yara alan şirket için bu tarz olaylar daha büyük sıkıntıya yol açıyor.

Facebook korsan saldırısı ve sonrasında oluşan veri sızıntısı nedeniyle resmi kurumlara da hesap vermek zorunda kalacak gibi görünüyor. New York Eyaleti Başsavcısı Barbara Underwood, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Facebook’un büyük veri sızıntısını incelediklerini ve New York eyaletinde yaşayanların verilerinin korunup korunmadığını bilmeyi hak ettiklerini belirtti. ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) komiseri Rohit Chopra ise sızıntıyla ilgili bir haber tweetini alıntılayarak “Cevaplar istiyorum” şeklinde kısa ve öz bir tweet attı. Senatör Mark Warner ise yaşanan olayın fazlasıyla kaygı verici olduğunu belirterek, tam teşekküllü bir soruşturma çağrısında bulundu.

İLGİLİ HABERLER