Teknoloji

Facebook’un deneysel uygulamalar biriminden Kit adlı Apple Watch uygulaması

facebook veri sızıntısı avrupa birliği ürün geliştirme

Facebook’un mobil cihazlarla ilgili yeni fikirler üzerine deneysel uygulamalar geliştiren birimi NPE Team, Kit adı verilen yeni bir ürün geliştirdi. Türkçede “iletişimde kal” anlamına gelen terimin kısaltması olan Kit, sadece Apple Watch’a özel bir uygulama.

Kit uygulaması sayesinde sadece Apple Watch’un ekranına tıklatarak sesli mesajınızı, konumunuzu veya emojinizi gönderebilirsiniz. Uygulamanın açıklama bölümünde, “Ayrıca, metinden konuşmaya kolayca erişebilirsiniz. Kit’in sürekli olarak telefonunuzu almaya gerek kalmadan, sizin için en önemli olanlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmasını umuyoruz.” ifadesi yer alıyor.

Uygulama çeşitli türdeki mesajları göndermenize izin veriyor. Ses kayıtları, konum verinizi içeren mesajlar da bunların arasında yer alıyor. Bu açıdan Apple’ın iMessage ile sunduklarına benzer işlevleri görüyoruz. Buradaki fark ise mesajların Facebook Messenger üzerinden iletilmesi oluyor.

facebook kit apple watch

NPE Team’in Kit’i neden şimdi çıkardığı tam olarak bilinmiyor. Açıklamada mevcut salgın durumundan bahsedilmiyor veya uygulamanın çıkarılma amacından tam olarak söz edilmiyor. Uygulama oldukça sadece, Facebook Messenger’ın seyreltilmiş ve Apple Watch’a özel birkaç özellik eklenmiş hâli gibi duruyor. Aslında Messenger’ın kendi Apple Watch uygulaması da bulunuyor.

Haziran 2019’da kurulan NPE Team, geçen yıl birkaç farklı ürün çıkardı. Whale adlı eğlenceli resim uygulaması, çiftlerin sadece birbirleriyle paylaşım yaptıkları bir uygulama, Pinterest klonu ve üniversite öğrencilerini hedefleyen müzik odaklı uygulamalar gördük.

Yukarıda saydığımız uygulamaların hiçbiri popüler olmayı hedeflemiyor. Facebook bazı ürün tasarımcılarına deney özgürlüğü tanıyor, böylelikle Instagram veya Messenger gibi ürünlerde de kullanışlı olabilecek fikirlere ortam sağlanıyor. Şirketin mobil pazarı iyi şekilde takip etme ve fikirleri kopyalama ya da girişimleri satın alma gibi hamlelerini gördük. Snapchat’in hikâye formatının kopyalanması ve başarılı olmayan Houseparty klonu grup video sohbet uygulaması bunlara örnek verilebilir.

Facebook’un geleceğin popüler uygulamalarını ortaya çıkarma arayışı içinde olduğunu görüyoruz. Bu nedenle deneysel uygulamalar biriminin her türlü fikri, garip olsa bile değerlendirmesi mantıklı görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER