Eğlence

Facebook kendi uygulama için podcast oynatıcısını geliştiriyor

facebook podcast

Facebook dün kendi uygulama içi podcast oynatıcısını geliştirmekte olduğunu doğruladı. Bu, yeni kullanıma sunduğu uygulama içi Spotify oynatıcısından ayrı olacak. Podcast yayıncıları, programlarını Facebook sayfaları aracılığıyla dağıtabilecek ve bunu yapmayı tercih edebilecekler.

Kesin ürün detayları hala belirsiz. Bunun RSS aracılığıyla mı işleyeceği veya içerik oluşturucuların içeriklerini Facebook’a yüklemek için arka tarafta bir sayfa mı kullanacağı bilinmiyor. Bir Facebook blog yazısına göre, bu işlevin önümüzdeki “birkaç ay” içinde kullanıma sunulması bekleniyor.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, geçen hafta Platformer yazarı Casey Newton ile yaptığı sohbet sırasında Spotify ortaklığının öncelikle “müzik” ile ilgili olduğunu söyledi. Ancak Spotify’ın Facebook mini oynatıcıyla ilgili olarak dün yayınladığı bülten, özellikle podcast’ler için kullanım durumunu ortaya koyuyor. Kişiler bölümleri paylaşabilir ve onları aslında Spotify’a gitmeden Facebook uygulamasından dinleyebilir. Ancak, görünüşe göre Facebook’un podcast ekosisteminde daha fazla yer almak için başka planları var.

Facebook’un podcast’lere olan ilgisi mantıksız sayılmaz. Şirket, 170 milyondan fazla insanın podcast sayfalarına bağlandığını ve 35 milyondan fazla insanın programların etrafındaki hayran gruplarının üyesi olduğunu söylüyor. Ayrıca, podcast’ler hâlâ esas olarak reklam tabanlı bir üründür. Bu, Facebook’un programlar ve dinleyiciler hakkında veri toplayabileceği ve kendi reklamlarını onlara göre hedefleyebileceği anlamına gelir, bu da muhtemelen içerik oluşturuculara bir kazanç kapısı açacaktır.

Ayrıca, Apple’ın geçen hafta duyurduğu ve dün iOS 14.5 güncellemesiyle birlikte yurt dışında kullanıma sunulmaya başlanan Apple Podcast Aboneliklerine benzer şekilde, içerik oluşturuculara onları bir abonelik ödeme duvarının arkasına koymanın bir yolunu da sunabilir. Facebook’un podcast oynatıcı alanına resmi girişi, Apple, Google ve Amazon dahil olmak üzere neredeyse tüm teknoloji devlerinin, Spotify ve diğer küçük uygulamalara rakip olacak biçimde kendi podcast ürünlerine sahip olduğu anlamına geliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER