Manşetler

Facebook iPhone uygulamasını silmek yüzde 15’lik pil tasarrufu sağlayabiliyor

facebook iphone

facebook iphone 6

Facebook iPhone uygulaması, iOS’in en çok indirilen uygulamaları arasında yer alıyor. Ancak yazılım bir süredir iPhone’un pil ömrünü hızlı biçimde tüketmesiyle gündeme geliyor. Facebook iOS uygulamasının kullanılmadığı zamanlarda bile aktif kalabilmek için çeşitli arka plan hileleri uyguladığı geçtiğimiz yıl gündeme gelmişti. Facebook o dönemde çeşitli açıkların bulunduğunu kabul etmiş ve bu açıkları ortadan kaldırmak adına gerekli işlemleri yapmıştı. Ancak sosyal paylaşım sitesinin iPhone’un pil ömrüne etkileri konusundaki tartışma henüz sonlanmış değil.

Facebook Android uygulamasına dair benzer endişeler sonucu gerçekleştirilen bir çalışmada, uygulamayı Android telefonlardan kaldırmanın pil ömrüne yüzde 20’lik bir pil artış sağladığı ortaya çıkmıştı. Benzer bir incelemeyi iPhone için gerçekleştiren The Guardian editörlerinden Samuel Gibbs, Facebook iOS uygulamasını silip sosyal paylaşım sitesine Safari üzerinden erişmeye başlamasıyla cihazın pil tüketiminden yüzde 15’lik bir tasarruf sağlayabildiğini belirtti.

Gibbs, bir hafta süren testini iPhone 6s Plus üzerinde gerçekleştirdi. Her gün akşam 22:30’da pil yüzdesini not eden Gibbs, elindeki rakamları Facebook iPhone uygulamasını silmeden önceki haftanın ortalamasıyla karşılaştırdı. Telefonunu her gece yatarken şarja takan ve sabah 07:30 itibarıyla şarjdan çıkartan The Guardian editörü, test süresince Facebook’a Safari’yi kullanarak mobil site üzerinden eriştiğini ve siteyi kullanım sıklığında herhangi bir değişim olmadığını belirtti. Facebook Messenger uygulaması da test süresince iPhone 6s Plus’ta yüklü kaldı.

Testin sonunda her gün saat 22:30’da ölçtüğü pil oranının bir haftaya önce kıyasla ortalama yüzde 15 arttığını açıklayan Gibbs, Facebook uygulamasını silerek cihazında önemli bir alan tasarrufu da sağladığını dikkat çekti. Normal boyutu yaklaşık 111 MB olan uygulama, ön belleğe kaydettikleriyle birlikte iPhone’da yaklaşık 500 MB yer kaplayabiliyor.

Etrafındaki insanları da testi gerçekleştirmeleri konusunda teşvik ettiğini söyleyen The Guardian editörü, daha küçük bir bataryası bulunan iPhone 6s’te verilerin daha farklı olabileceğini belirtmeyi ihmal etmedi. Gibbs, Safari üzerinden Facebook’a erişim deneyiminin kendisini fazlasıyla memnun kıldığını; sadece bazı fonksiyonlara erişim olmamasının can sıkabileceğini, ancak bunların da tolere edilebilecek türden olduğunu sözlerine ekledi. The Guardian editörünün araştırması üzerine Facebook’tan yapılan açıklamada ise konunun incelendiği belirtildi.

İLGİLİ HABERLER