Teknoloji

Facebook takip izni için iPhone kullanıcılarına ısrar edecek

facebook iphone

Facebook ve Apple, Apple’ın iPhone ve iPad sahipleri için sunduğu gizlilik korumaları nedeniyle bir süre önce karşı karşıya gelmişti. Sosyal paylaşım sitesi tam sayfa gazete ilanlarıyla Apple’a saldırmış ve şirketin politikasının küçük işletmelere ve internetin geneline zarar vereceğini öne sürmüştü. Facebook, uygulamalarının App Store’da kalması için Apple’ın yeni kurallarına uyması gerektiğini de kabul etmişti.

Apple’ın bir süre önce hayata geçirdiği gizlilik etiketleri, kullanıcılara bir uygulamanın ne kadar veri topladığını görme imkanını veriyor. Şirket bunun veri toplamayı engellemediğinin ve sadece kullanıcıları takibin boyutu konusunda bilgilendirdiğinin altını çiziyor. Facebook Messenger, WhatsApp, Signal ve iMessage gibi platformlar arasında yapılan karşılaştırmalar, Facebook’un Apple’ın yeni politikasına karşı çıkmasının en önemli nedeni gibi görünüyor.

Buna ek olarak, Apple aralık ayından bu yana iPhone ve iPad’ler için yeni bir gizlilik politikası uyguluyor. Bu politika, geliştiricilerin takip için kullanıcılardan izin almasını zorunlu kılıyor. Google bundan kurtulmanın yolunu uygulamalarından bir takipçiyi çıkarmakta bulmuştu. Facebook ise onay için kullanıcılara ısrar etme yöntemini seçmiş gibi görünüyor.

Sosyal paylaşım platformu, aralık ayında yayınladığı blog yazısını yapılacak değişikler doğrultusunda yeni bilgilerle güncelledi. Apple’ın politikasına hâlâ karşı olan Facebook, yeni kurallara uyacağını bir kez daha hatırlattı. Şirket tavrını alternatif bir yöntem gibi sunsa da, temel hatları itibarıyla Apple’ın kurallarına uyuyor. Sosyal ağ bunu yaparken, tutumunun küçük işletmeleri koruyacağına vurgu yapmaya çalışıyor. Şirket kişiselleştirilmiş reklam gösteriminin küçük işletmelere fayda sağlayacağını belirtiyor.

Facebook iPhone ve iPad kullanıcılarına ekstra bir bilgilendirme ekranı gösterecek. Bu ekranda da yukarıda belirttiğimiz bilgiler veriliyor ve hem kişiselleştirilmiş reklamların önemine hem de küçük işletmelere fayda sağlamaya dikkat çekiyor. Facebook’un bu çabasının kullanıcılar nezdinde ne kadar etkili olacağı ise zamanla anlaşılacak.

İLGİLİ HABERLER