Teknoloji

Facebook internette gezinme geçmişine göre reklam gösterecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Facebook uzun zamandır kullanıcılarına onların listeledikleri ilgi alanlarına ve web’de gezinirken bastıkları “Beğen” tuşlarına bağlı olarak çeşitli reklamlar gösteriyor. Önümüzdeki haftalarda Facebook kullanıcıların ziyaret ettiği web sitelerine bağlı reklamlar da gösterecek, üstelik bunu kullanıcı “Beğen” tuşuna basıp siteyi veya sayfayı beğendiğini Facebook’a belli etmese bile yapacak.

facebook-ozellestirilmis-reklam-130614

Bu değişiklik yeni bir TV satın almayı düşünen ve bunun için internette ilgili sitelerde gezinen kullanıcının Facebook içinde de TV reklamları göreceği anlamına geliyor. Bu tarz ilgi tabanlı reklamlar web’de geniş kapsamda kullanılıyor, ancak Facebook izleme verilerini önceleri sadece güvenlik amaçlı olarak kullanıyordu.

ABD’deki Facebook kullanıcılarının birkaç hafta içinde görmeye başlayacakları, diğer kullanıcıları da birkaç ay içinde etkileyecek bu değişiklikten sonra, Facebook dışındaki internette gezinme alışkanlıklarının özelleştirilmiş Facebook reklamlarının sunulması amacıyla kullanılmasını istemeyen tüketicilerin Dijital Reklam Sözleşmesine rıza göstermeyeceğini belirtmesi gerekecek.

Bu hamle çeşitli güvenlik endişelerini beraberinde getirse de, Facebook her bir reklama ekleyeceği açılır menü sayesinde kullanıcılara gösterdiği hedeflenmiş reklamların bizzat kullanıcılar tarafından daha fazla kontrol edilmesini sağlayacak. Eğer belirli bir konu sizi ilgilendirmiyorsa, onu reklam ilgi alanlarından kaldırmak ve bir daha benzer reklamları görmemek mümkün olacak.

Görünen o ki, Facebook hem reklamcıları hem de gizlilik noktasında endişe duyan kullanıcıları memnun etmeye çalışıyor. Bunun ne kadar başarılı olacağını reklam uygulaması devreye girdiğinde göreceğiz.

İlgili >> Facebook Newsroom

İLGİLİ HABERLER