Teknoloji

Facebook drone projesinin ardından şimdi internet uydusu geliştiriyor

Facebook Android uygulamasının performans artışını Afrika seyahatine borçlu
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

facebook internet uydusuFacebook, yüksek hızlı internet yayını yapan donanımlar geliştirmeye yönelik yatırımlarını sürdürüyor. Ancak bu sefer çalışmalarını uzay seviyesine yükseltiyor.

Wired‘ın Amerikan Bilgi Alma Özgürlüğü talepleri aracılığıyla elde ettiği bazı dokümanlara göre, sosyal ağ şirketi dünya çapında henüz internet bağlantısının götürülmediği bölgelere verimli geniş bant erişimi sunacak bir internet uydusu üzerinde çalışıyor. Buna yönelik plan PointView Tech LLC tarafından Amerikan Federal İletişim Komisyonu’na sunulan bir başvuru dosyası sayesinde ortaya çıktı. Facebook, Wired’a şirketin bu uygulamanın arkasında olduğunu doğruladı. Aynı zamanda üzerinde çalıştığı uydunun adının Athena olduğunu söyledi.

Bu haber Facebook’un Aquila projesi altında sürdürmekte olduğu internet drone’u çalışmalarını bitirdiğini duyurmasından birkaç hafta sonra geldi. Şirket; kısmen güneş enerjisiyle çalışan, yüksekten uçan, uzun süre havada kalan ve internet erişimini dünyanın uzak noktalarına, henüz yeterli bağlantıya sahip olmayan gelişmekte olan ülkelere otonom drone’ların geliştirme çalışmalarının bitirildiğini açıklamıştı.

Facebook, bunun yerine Aquila’nın çalışmalarını internet uçağını yönlendirecek dahili yazılım sistemlerini geliştirmeye yoğunlaştıracağını söylemişti. Google’ın ana şirketi Alphabet de benzer bir adımı geçen yılın ocak ayında atmış, güneş enerjisiyle çalışan drone projesini kapatarak hava balonuyla Wi-Fi sunma girişimi Project Loon’a odaklanmıştı. Ayrıca şirket üçüncü taraf uydu internet şirketlerine stratejik yatırımlar yapma yoluna da gitmişti.

Görünen o ki Facebook, kendi donanımını geliştirme çalışmalarını sürdürecek, ancak bu sefer başka bir türe geçiş yapacak. Eylül 2017 tarihli bir küresel geniş bant gelişim raporuna göre, dünyanın yarısı kadarı henüz internet bağlantısına sahip değil. Buralara internet bağlantısı götürmenin tek yolunun da, yeryüzünden 160 ila 2000 kilometre yüksekte, alçak yörüngeye yerleşmiş uyduların olduğu söyleniyor. İnternet uyduları etrafında bir sektör gelişiyor, SpaceX gibi şirketler henüz bakir olan pazarın yeni nesil internet servis sağlayıcıları olmak için yoğun yatırım yapıyor. SpaceX ilk uydularını geçtiğimiz şubat ayında çıkarmıştı.

Facebook’tan Wired’a gönderilen açıklamada, şu an için detayları paylaşılacak özel bir projenin olmadığı, şirketin uydu teknolojinin gelecek nesil geniş bant altyapıları için önemli bir araç olacağına inandığı dile getiriliyor. Uydu teknolojisinin nternet bağlantısının eksik olduğu veya hiç olmadığı kırsal alanlara geniş bant bağlantı getirmeyi mümkün kılacağını da ekliyor.

Facebook için dünyanın yeni köşelerine geniş bant internet bağlantısı götürmek, sosyal ağı için dolaylı olarak yeni üyeler elde etmek anlamına da geliyor. Bu da sosyal ağın dünya çapında daha fazla insanı kucaklamasını ve çevrimiçi imparatorluğunu büyütmesini sağlayacak.

İLGİLİ HABERLER