Teknoloji

Facebook yeni projeleriyle internet erişiminin kapsamını genişletmeyi amaçlıyor

facebook business suite e-ticaret
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

facebook internetMobil Dünya Kongresi (MWC), yeni cihazların duyurulduğu bir sahne olmanın yanı sıra daha fazla kişiyi mobil teknolojilerle buluşturmaya yönelik proje ve işbirliklerinin açıklandığı bir mecra işlevi de görüyor. Uzun süredir daha fazla kişiyi internetle buluşturmak için çabalayan Facebook da bu amaç doğrultusunda geliştirdiği yeni projeleri MWC 2018’de duyurdu. Facebook internet erişiminin kapsamını genişletmek için farklı kıtalara yayılan proje ve işbirliklerine yenilerini ekliyor.

Sosyal paylaşım sitesinin projelerinden birisi, “Terragraph” ismini taşıyor. Kalabalık şehirlerdeki internet bağlantı hızını artırmaya yönelik bir proje olan Terragraph için Facebook, dünyadaki kırsal ve az gelişmiş bölgeler için iyileştirilen düşük-güç üs istasyonu OpenCellular ile yeni ortaklık denemeleri yapmaya başladı. Buna ek olarak, projede Facebook’un iş ortaklarından biri olan Deutsche Telekom’a bağlı Magyar Telekom da Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de bir Terragraph deneyi başlatacak. Küresel mobil operatörü Telenor da Malezya’nın Kuala Lumpur şehrinde biri Terragraph deneyi gerçekleştirecek.

Facebook’un bir diğer projesi ise Telecom Infra adını taşıyor. İki yıl önce başlatılan ve ağ yapılanmasındaki yenilenme hızını artırmayı hedefleyen projeye katılan şirket sayısı 500’ü geçti.

Bağlantı imkanlarının sınırlı olduğu kırsal bölgelere hızlı internet götürmek de Facebook’un önem verdiği konular arasında bulunuyor. İspanya merkezli telekom şirketi Telefonica da Facebook’un bu amaç doğrultusunda birlikte çalıştığı şirketler arasında yer alıyor. İkili, Peru?nun kırsal alanlarındaki mobil kapsama alanını genişletmek adına ortak bir girişim yürütüyor. Facebook ve Telefonica, dağlık bölgelerdeki ve Amazon yağmur ormanlarındaki on binlerce Peru vatandaşına yüksek hızlı mobil internetin ilk dağıtımının tamamlandığını ve bu kırsal bağlantı işbirliğinin daha fazla Latin Amerika ülkesine yayılmasının planlandığını açıkladı.

Sosyal paylaşım sitesi, Afrika’da da benzer bir çalışma yürütüyor. Bu projede Facebook’a Fransa merkezli telekom şirketiOrange eşlik ediyor.

Facebook internet erişiminin kapsama alanını genişletmek için yürüttüğü projeler kapsamında OpenCellular platformu ve Nokia?nın uzaktan otomatik bağlantı, yapılandırma ve izleme desteği içeren bulut tabanlı dağıtım modeli arasındaki birlikte çalışılabilirliği göstermek için BT, Nokia ve Cavium ile ortak bir deneme yapacağını da açıkladı.

İLGİLİ HABERLER