Manşetler

Facebook Instant Articles iPhone’a geldi, Android için beta olarak çıktı

facebook-instant-articles-211015

Facebook Instant Articles adlı hızlı yüklenen makaleleri yaklaşık beş ay önce Haber Kaynağı içinde, test çalışması niteliğinde kullanıma sunmuştu. Facebook şimdi bu formatı bütün iPhone kullanıcılarına getiriyor.

Wall Street Journal’ın ABD’nin Kaliforniya eyaletinde düzenlediği WSJD Konferansında konuşan Facebook şef ürün yöneticisi Chris Cox, günde binlerce haber ve makalenin hızlı makale şeklinde yayınlanacağını kaydetti. Ayrıca Facebook bu formatı Android kullanıcıları için de herkese açık beta niteliğinde test etmeye başladı. Hızlı makaleler bu yılın sonuna kadar Android için de geniş bir kullanım alanı bulacak.

Ayrıca Facebook hızlı makale programına yeni iş ortakları ekliyor. Vox Media, Slate, The Huffington Post ve The Daily Mail gibi ABD merkezli yayın organları Facebook’un Instant Articles projesinin başlangıç ortakları olan New York Times, BuzzFeed ve The Atlantic gibi dokuz iş ortağının arasına katılıyor. Yayıncıların gösterdiği ilgi Facebook’un kendi mecralarına ne kadar yüksek oranda trafik akıttığını gösteriyor. Yakında daha fazla mecranın, hızlı makalelerin yayılmasıyla birlikte haber ve yazıları daha hızlı yüklenen kaynaklara karşı zemin kaybetmemek adına Instant Articles’a dahil olduğunu görebiliriz.

Facebook okuyucularının hızlı makale ve yazıları paylaşmaya daha hevesli olduğunu, bunların normal bağlantılara göre 10 kat daha hevesli olduğunu kaydetti. Daha fazla paylaşılan makale ve yazılar Haber Kaynağı içinde daha üst sıralarda gösterim elde ediyor. Bu, yayıncıların neden içerik yönetim sistemlerini bu formatı destekleyecek şekilde yeniden kurguladığını açıklıyor. Bu arada Facebook’un rakipleri de boş durmuyor, Apple’ın Apple Haberler, Google’ın da Güçlendirilmiş Mobil Sayfalar adlı girişimle mobil cihazlarda yazı ve haberleri daha hızlı yüklemek için uğraştığını görüyoruz.

Ancak Facebook bu günlerde haber okuma deneyiminin hakimi konumunda bulunuyor. Yeni formatı destekleyecek yurt dışı kaynaklı haber ve yayın organları şu şekilde sıralanıyor: Billboard,Billy Penn, The Blaze, Bleacher Report, Breitbart, Brit + Co, Business Insider, Bustle, CBS News, CBS Sports, CNET, Complex, Country Living, Cracked, Daily Dot, E! News,Elite Daily, Entertainment Weekly, Gannett, Good Housekeeping, Fox Sports, Harper’s Bazaar, Hollywood Life, Hollywood Reporter, IJ Review, Little Things, Mashable, Mental Floss, mindbodygreen, MLB, MoviePilot, NBA, NY Post, The Onion, Opposing Views,People, Pop Sugar, Rare, Refinery 29, Rolling Stone, Seventeen, TIME, Uproxx, US Magazine, USA Today, Variety, The Verge ve The Weather Channel.

facebook-instant-articles-211015-2

 

Hızlı yüklenen makale ve haberler haber kaynağı içinde yanlarında şimşek işaretiyle gösteriliyor. Eğer yukarıda saydığımız herhangi bir haber kaynağını Facebook’ta takip ediyorsanız veya arkadaşınız bunların haberlerini paylaşıyorsa, onları hızlı makale formatında okuyabilirsiniz. Bu makaleler içinde web sayfasında gördüğümüz çoğu unsur yok, ancak üç boyutlu haritalar ve fotoğraflar gibi telefon ekranında rahatlıkla gezinilebilecek öğeler yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER