Manşetler

Facebook Instant Articles ile paylaşılan haber ve makaleler daha hızlı açılacak

facebook-instant-articles-130515-1

Facebook’un bir süredir dedikodusu yapılan yeni özelliği Instant Articles nihayet resmiyet kazandı. Bu yeni format yayıncıların doğrudan Facebook uygulaması içinden yüklenmesini ve okunmasını sağlayacak makale ve haberler oluşturmasına izin veriyor. Böylelikle kullanıcıların uygulamadan çıkıp web sitelerini açmasına gerek kalmıyor. Instant Articles şu an için sadece iPhone uygulamasında kullanılabiliyor.

Başlangıçta ABD’den New York Times, National Geographic, BuzzFeed, NBC ve Atlantic, Büyük Britanya’dan Guardian ve BBC News, Almanya’dan Spiegel ve Bild Instant Articles üzerinden içeriklerini Facebook kullanıcılarına sunacak.

Facebook yayıncıların makale içinde yüksek çözünürlüklü, yakınlaştırma yapılabilir görselleri, aşağı doğru kaydırdıkça ortaya çıkan ve otomatik olarak başlayan videoları, interaktif haritaları, ses kayıtlarını ve satır içi yorumları kullanmalarına izin veren bir platform geliştirmiş. TechCrunch’ın belirttiğine göre, Paper adlı Facebook uygulamasının arkasındaki ekip deneyimlerini bu yenil formata aktarmış. Bu arada Paper uygulaması da yayın hayatını sürdürüyor.

Hız, Instant Articles özelliğinin en büyük avantajlarından bir tanesi. Facebook, uygulama içinden bir web sayfasına yönlendirmenin yaklaşık sekiz saniye sürdüğünü söylüyor. Halbuki Instant Articles içindeki makaleler anında okumaya hazır hâle geliyor. Böylelikle “Instant”, yani “Anında” kelimesinin hakkı verilmiş oluyor.

facebook-instant-articles-130515-4

Bugünkü duyuru öncesinde Facebook’un yayıncıları kendi platformuna getirmesinin tehlikelerinden, içerik üzerinde daha fazla kontrol sahibi olacağından bahsedildi. Facebook, Instant Articles’ın reklam gelirlerinin yüzde 100’ünü yayıncılara sunuyor. Recode sitesi makaleler içinde tek bir 300 x 250’lik reklam alanına izin verileceği belirtiliyor.

Recode sitesine göre, Facebook Google Analytics veya Adobe Omniture gibi analiz araçlarına bağlanabilen istatistik çözümü de sunuyor. Performansla ilgili veriler ComScore’a da sağlanacak, böylelikle yayıncılar, içeriğin uygulama içinde tüketilmesi nedeniyle web trafiklerinde meydana gelecek düşmelerin performansa olumsuz şekilde yansıması tehlikesini yaşamayacak.

facebook-instant-articles-130515-3

Program içinde bulunmayan ve Instant Articles makalelerinin kendi paylaşımlarının görünürlüğünü olumsuz etkileyeceğini düşünenler için de Facebook, algoritmasının yeni formata geleneksel bağlantılara nazaran herhangi bir ayrıcalık tanımayacağını söyledi.

Facebook kullanıcıları uygulama içinde tutmayı, makalelerin anında yüklenmesini istiyor. Böylelikle kullanıcılar bir yazı veya haberi okumak için Facebook uygulamasından çıkmayacak, Facebook’un sınırları içinde gezmeyi sürdürecek.

facebook-instant-articles-130515-2

Şu an için Instant Articles üzerindeki reklam gösterimlerinden doğrudan gelir elde etmiyor gibi görünse de, Facebook yayıncılarla daha sıkı bir ilişki kurmaya adım atıyor. Eğer Instant Articles başarılı olursa, bu ilişki daha da yoğunlaşabilir. Buna ek olarak kullanıcılar formatı severse ve web sitesine gitmeyi ikinci sınıf deneyim gibi algılamaya başlarsa, bu durum Facebook’u yayıncılar gözünde daha ayrıcalıklı bir konuma getirecektir.

Facebook’un Instant Articles özelliği Facebook iPhone uygulamasında yeni yeni sunulmaya başlanıyor, bu nedenle henüz bu tarz gösterimleri göremeyebilirsiniz. Ayrıca henüz Türkiye merkezli yayınlar da bulunmuyor, bu da Instant Articles’ı Türkiye’deki kullanıcıların görmesi ihtimalini kısa vadede daha da düşürüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER