Teknoloji

Facebook’un Instant Articles haber formatı kullanımdan kalkıyor

facebook instant articles

Meta, Facebook mobil uygulamasında yer alan Instant Article makale format desteğini gelecek yol sonlandıracak. Hızlı yüklenen makale formatı ilk olarak 2015’te kullanıma sunuldu. Ancak Meta, haber odaklı ürünlerden geniş çaptaki geri çekilmenin bir parçası olarak bundan uzaklaşıyor.

Meta sözcüsü Erin Miller’a göre, şirket medya iş ortaklarına altı ay içinde veya en geç Nisan 2023’e kadar Facebook’un Instant Articles’ı desteklemeyeceğini belirtti. Destek sona erdikten sonra, Facebook’ta paylaşılan haber bağlantıları kullanıcıyı bir yayıncının mobil web sitesine götürecek.

Son aylarda Meta, haberlere yaptığı yatırımların bir kısmını geri çekiyor. Şirket, bu yılın başlarından beri dikkatini Facebook’un Haberler sekmesinden ve Bülten adlı bülten ürününden uzaklaştırıyor. Sadece bu ay, 2023’ün başlarında Bulletin’ı tamamen kapatacağını duyurmuştu.

Miller yaptığı açıklamada, “Şu anda dünyanın dört bir yanındaki insanların Facebook Feed’inde gördüklerinin yüzde 3’ünden azı haber makalelerine bağlantı içeren gönderiler.” dedi. “Ve bu yılın başlarında söylediğimiz gibi, bir işletme olarak kullanıcı tercihleriyle uyuşmayan alanlara aşırı yatırım yapmak mantıklı değil.” Meta, bunun yerine Facebook’un Feed işlevini daha çok TikTok’unki gibi yapmaya çalışıyor. Ana akış, beğenebileceğiniz içeriklerin algoritmik önerilerine odaklanıyor.

Hızlı yüklenen makale formatı ile ilgili olarak büyük değişiklikler yapan tek şirket Meta değil. Google da artık haber makalelerin arama sonuçları içindeki “En Çok Okunan Haberler” bölümünde yer alması için sayfada AMP desteğinin bulunmasını gerekli kılmıyor. Bunun yerine arama sonuçlarını sıralamak için “sayfa deneyimine” daha çok odaklanıyor

İLGİLİ HABERLER