Teknoloji

Facebook Instagram’a yaptığı yatırımın karşılığını fazlasıyla aldı

facebook ve instagram meta

facebook instagramFacebook Instagram’ı 2012’nin nisan ayında 1 milyar dolar ödeyerek satın almıştı. O dönemde pek çok kişi Zuckerberg ve arkadaşlarının fotoğraf filtreleriyle bilinen bir platform için fazla para ödediğini düşünmüştü. Ancak sosyal ağ, Instagram’ı bir tür altın yumurtlayan tavuğa dönüştürerek ödediği paranın karşılığını fazlasıyla almışa benziyor. Bloomberg’de yayınlanan bir analize göre, Instagram’ın piyasa değeri 100 milyar dolar seviyesine ulaşmış durumda.

2012’den bu yana istikrarlı biçimde büyüyen Instagram’ın son dönemki performansında Snapchat’ten esinlenerek sunulan hikaye özelliğinin varlığı önemli bir rol oynamış gibi görünüyor. Hikaye özelliğinin gelişiyle birlikte Instagram günün her anının yaşandığı bir platforma dönüşürken, kısa süre önce faaliyete geçen ve 1 saat uzunluğundaki videoların portre modunda yüklenebildiği IGTV de Instagram’ı mobil cihazlarda YouTube’a bir alternatif hâline getirdi. Instagram’ın daha fazla reklam verene ulaşması için de oldukça uygun bir araç gibi görünen IGTV, platform için yeni bir reklam mecrası olacağa benziyor.

Instagram’da reklam gösterimi Facebook’un platformu satın almasından birkaç ay sonra başlamıştı. Facebook’a kıyasla daha genç bir kullanıcı kitlesi bulunan Instagram, şirketler için çok daha cazip bir reklam platformu imajı çiziyor.

Instagram geçtiğimiz hafta önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktığını ve 1 milyar aylık aktif kullanıcı sayısını aştığını açıklamıştı. eMarketer’ın verilerine göre; geçtiğimiz yıl Facebook’un toplam gelirleri içindeki payı yüzde 10 seviyesinde olan uygulama, bu yıl payını yüzde 16 seviyesine çıkarmayı başardı.

Facebook Instagram’ı satın aldıktan yaklaşık 2,5 yıl sonra 21.8 milyar dolar karşılığında WhatsApp’ı satın almıştı. WhatsApp’ın Facebook adına Instagram ölçüsünde kârlı bir yatırım olması pek mümkün görünmese de, şirketin portföyünde önemli bir yer tuttuğu gerçeği değişmiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER