Teknoloji

Facebook Instagram açığını bulan çocuğu ödüllendirdi

mark zuckerberg facebook instagramHenüz Facebook’a üye olmasına yasal olarak izin verilmeyen 10 yaşındaki bir çocuk, sosyal paylaşım sitesinin sahibi olduğu Instagram’daki bir güvenlik açığını ortaya çıkarmaya başardı. Bu hareketiyle Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’i etkilemeyi başaran Jani isimli Finli çocuk, 10 bin dolarlık bir primle ödüllendirildi.

Finlandiya merkezli yayın organı Iltalehti’ye konuşan Jani, keşfettiği açığın kendisine kodu değiştirerek sosyal medya platformundaki tüm yazılı içerikleri silme fırsatı verdiğini ifade etti. Jani bu açık sayesinde herkesi, hatta Justin Bieber’ı bile bertaraf edebileceğini dile getirdi.

Gözü yüksekte bir güvenlik uzmanı olan Jani, Facebook’u keşfettiği açık konusunda e-posta yoluyla bilgilendirdi. Keşfini bir test hesabı tarafından paylaşılan bir yorumu silerek kanıtlayan genç yetenek, ödülden payını geçtiğimiz mart ayında aldı. Facebook ise söz konusu açığı şubat ayında kapattı.

Jani, ödül olarak verilen parayı yeni bir bisiklet, futbol malzemeleri ve kardeşlerine yeni bilgisayarlar almak için kullanacağını dile getirdi. Jani, Facebook’un açık bulma programıyla ödüllendirilen en genç kişi oldu. Facebook, 2015’te program çerçevesinde toplamda 936 bin dolar ödül dağıttı. 210 araştırmacıya verilen ortalama ödül miktarıysa 1780 dolar oldu. Facebook Instagram ve sahibi olduğu diğer platformlardaki açıkları da ödül programına dahil ediyor.

İLGİLİ HABERLER