Teknoloji

Facebook insan ticaretine destek olduğu iddiasıyla dava edildi

facebook business suite e-ticaret
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ABD’nin Teksas eyaletinde yaşayan bir kadın, Facebook aleyhine fuhuş amaçlı insan ticaretine destek olduğu iddiasıyla dava açtı. Dava dosyasında adı Jane Doe olarak geçen ve 16 yaşında olduğu belirtilen davacı, ortak arkadaşlarının bulunduğu bir Facebook kullanıcısıyla platform üzerinde arkadaş olduğunu ve bu kişinin daha sonra kendisine tecavüz ettiğini ve şiddet uyguladığını belirtti. Davacı, yine aynı kişi tarafından fuhuşa zorlandığını iddia etti.

Davacı, sanığın kendisine ait fotoğrafları artık çalışmayan Backpage.com sitesine yüklediğini belirtti. Dava dosyasında Facebook’a ek olarak Backpage.com ve iki otel sahibinin de adı sanık olarak geçiyor.

Davacı dosyada Facebook ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Sosyal ağ insan ve seks ticareti yapanlar tarafından fuhuşa çekilecek küçük yaştaki çocukların izlendiği ve kandırıldığı bir platform olarak kullanılıyor. Facebook kötü niyetli kişiler ve kurbanları arasındaki ilk temas noktası olma özelliğini taşıyor. Şirket hem seks ticareti yapanlara çocukları hedef alabilecekleri kısıtsız bir platform sağlıyor hem de suçlulara kendilerini itibarlı şekilde gizleme imkanı veriyor.”

Sosyal paylaşım sitesi davacı tarafından ihmal, geniş ölçekli ihmal ve 2009 tarihli Teksas İnsan Ticareti ile Mücadele Yasası’nı ihlâl etmekle suçlanıyor. Reuters’in haberine göre, dava dosyasında sosyal ağın sahte kimlik kullanan sanığın kimliğini doğrulamak için gerekli çabayı sarfetmediği belirtiliyor. Sosyal paylaşım sitesi kullanıcılarını sitedeki tehlikeler konusunda açık biçimde uyarmadığı için de suçlanıyor. Davacı şirketten 1 milyon dolar tazminat talep ediyor.

Facebook suçlamalara ilişkin açıklama yaptı

Facebook ise dava dosyasında kendisine yöneltilen suçlamalara ilişkin olarak Engadget sitesine bir açıklama gönderdi. Söz konusu açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “İğrenç bir eylem olan insan ticaretine Facebook’ta izin verilmemektedir. Bu tarz durumları engellemek için hem teknolojiden yararlanıyoruz hem de kullanıcılardan gelen şikayetleri dikkatli biçimde değerlendiriyoruz. Facebook olarak insan ticaretiyle mücadele eden organizasyonlarla da yakın bir işbirliği yürütüyoruz ve çocukların cinsel istismarıyla ilgili durumları vakit kaybetmeden ilgili mecralara bildiriyoruz.”

İLGİLİ HABERLER