Teknoloji

İngiliz Parlamentosu: Facebook ve yöneticileri dijital haydutlar

facebook business suite e-ticaret

İngiliz parlamentosu tarafından hazırlanan bir raporda Facebook ve yöneticilerine sert suçlamalar yöneltiliyor. Sosyal ağın ve yöneticilerinin “dijital haydut” olarak tanımlandığı raporda, şirketin ciddi bir düzenlemeden geçmesi gerektiği belirtiliyor. Parlamentonun Dijital, Kültür, Medya ve Spor Komitesi tarafından yürütülen ve 18 ay boyunca devam eden yalan haber soruşturmasının sonunda hazırlanan raporda, Facebook’un veri gizliliği ve rekabet yasalarını kasıtlı olarak ihlâl ettiği belirtiliyor.

Sert ifadeler içeren raporda sosyal ağın kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg de komite huzurunda ifade vermeyi iki defa reddettiği için kınanıyor. Raporda Zuckerberg ile ilgili olarak şu ifadeler kullanılıyor: “Komite huzuruna çıkmamayı ve iletilen davetlere doğrudan cevap vermemeyi seçen Mark Zuckerberg, İngiliz parlamentosuna karşı küçümseyici bir tavır takınmıştır.”

Komite, uygulama geliştiricisi Six4Three tarafından 2015’te Facebook aleyhine açılan bir davada kullanılan şirket içi belgelere de raporda yer verdi. İlgili belgelerin kullanıcı verileri ve geliştiricilerin finansal değeri arasındaki bağlantıyı gösterdiği belirtilirken, Facebook’tan aralık ayında yapılan bir açıklamada komitenin söz konusu belgeleri işine yarayacakları ayıklayacak şekilde seçtiği iddia edilmişti.

İngiliz parlamentosunun raporunun sonunda sosyal medya şirketlerinin uymakla yükümlü olacağı bir etik kodunun oluşturulması tavsiye ediliyor. Bağımsız bir düzenleyicinin teknoloji şirketlerini denetlemesi ve onlar hakkında yasal suçlamalarda bulunabilmesi de öneriler arasında yer alıyor. Komite, yetkili İngiliz makamlarının Facebook’un rekabete aykırı davranıp davranmadığını da incelemesini istiyor. Buna ek olarak, İngiliz hükümetinin de seçmen manipülasyonu konusunda son seçimleri mecek altına alması tavsiye ediliyor.

Facebook, Cambridge Analytica skandalının patlak vermesinin ardından İngiliz hükümeti tarafından kullanıcı verilerini koruyamadığı gerekçesiyle 500 bin sterlin cezaya çarptırılmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER