Manşetler

Facebook hisseleri yüzde 20’nin üstünde değer kaybetti

facebook portal android teror

facebookFacebook hisseleri, şirketin ikinci çeyreğe ait finans raporunun açıklanmasının ardından tabir-i caizse dibe çakıldı. Sosyal medya devinin hisselerindeki değer kaybı, yüzde 20’yi geçti.

Sosyal paylaşım sitesi, Nisan-Haziran dönemindeki gelirin geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 43 oranında artarak 13 milyar 200 milyon dolara ulaştığını açıklamıştı. Şirketin kârının da yüzde 31 oranında arttığı ve 5.1 milyar dolara yükseldiği belirtilmişti. Sosyal ağın aylık kullanıcı sayısı da 2 milyar 230 milyon olarak açıklansa da, bu tablo yatırımcıların beklentilerini karşılamak için yeterli olmadı. Sonuçların açıklanmasının ardından şirketin NASDAQ’ta işlem gören hisselerindeki değer kaybı bir ara yüzde 23 seviyesine ulaştı.

Yatırımcıları bu denli büyük bir panik havasına sokan faktörler arasında ise iki neden öne çıkıyor. Bunlardan ilki, şirketin masraflarının yüzde 50 oranında artması ve 7.4 milyar dolar seviyesine ulaşması.

Yatırımcıları rahatsız eden ikinci faktör ise daha ürkütücü görünüyor. Açıklanan rakamlara göre, Facebook’un aylık aktif kullanıcı sayısındaki artış oranı yüzde 11 seviyesinde kaldı. Bu oran son 2 yıllık dönemde şirket için en düşük artış oranı olma özelliğini taşıyor. Kullanıcı sayısı artışının zayıflaması, ana sermayesi insan olan bir şirket için tehlike arz ediyor.

Facebook yatırımcıları, mevcut eğilimlerin sürmesi durumunda harcamaların gelirleri aşmasından ve kârın yok olmasından endişe ediyor. Buna rağmen, Cambridge Analytica skandalı nedeniyle ciddi bir güven erozyonu yaşayan şirket, itibarını yeniden tesis etmek için para harcamaktan kaçınmayacak gibi görünüyor. Bu çabaların nasıl sonuçlanacağını görmek içinse beklemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER