Teknoloji

Facebook Hindistan’da Internet.org’a destek toplamak için kendi uygulamasını kullanıyor

facebook iphone

facebook-iphone-6-teknoblog-080715

Google, son derece popüler ana sayfasını aramayla ilgili olmayan bir şey için kullandığı zaman hemen ilgi çekmeyi başarıyor. Şimdi de, Facebook gücünden ve etki alanından benzer bir şekilde faydalanmayı amaçlıyor. Sosyal paylaşım sitesi, Internet.org girişiminin Hindistan ayağına destek toplamak için ana uygulamasında bir reklama yer veriyor ve kullanıcılarına “Hindistan’da temel internet servislerinin ücretsiz olmasını istemez misiniz?” sorusunu yöneltiyor.

Bu soruyu gören pek çok kişinin fazla düşünmeden “Evet, isterim.” cevabını vereceğini söylemek pek yanlış değil. Sonuçta önemli internet servislerine ücretsiz erişmek kulağa oldukça hoş gelen bir şey. Ancak Internet.org’a dair artan tartışmalara yakından bakıldığında ortaya Mark Zuckerberg’in yaklaşımına karşı çıkmak için son derece makul sebepler çıkıyor. Facebook ise şu an için sorduğu soruya olumsuz cevap verilmesini kabul etmiyor. Kullanıcıların “Evet” veya “Şimdi Değil” cevaplarından birini seçmesi isteniyor.

facebook-internet-org-hindistan-060815-1

Facebook tarafından Quartz sitesine yapılan açıklamada, temel amacın Hindistan halkının Internet.org gibi programlara olan desteklerini hükümete daha kolay duyurmasına yardım etmek olduğunu dile getirdi. Facebook’un sorusuna olumlu yanıt verildiği takdirde Internet.org’a destek belirten yorum otomatik olarak reklamın altına ekleniyor.

Internet.org girişimi, net tarafsızlığını göz ardı ettiği gerekçesiyle özellikle Hindistan’da ciddi eleştirilerle karşı karşıya kalmıştı. Gelen tepkiyi farketmekte gecikmeyen Facebook, Internet.org’u yeni mobil iş ortaklarına açmak ve daha fazla yazılımcıyı sürece dahil etmek için çeşitli adımlar atmıştı. Şirket bu hafta içinde yayınladığı “Mitler ve Gerçekler” başlıklı blog yazısında ise Internet.org’a dair iddialara cevap vermiş ve girişimin ikiye bölünmüş bir internet yaratma hedefinin olmadığını vurgulamıştı.

İLGİLİ HABERLER